
آداب و رسوم چهارشنبه سوری ؛ چهارشنبه سوری یا چهارشنبه سوزی ؟
آداب و رسوم چهارشنبه سوری چطوری هست؟ چهارشنبه آخر هرسال به رسم قدیم، آتش روشن می کردیم و از روی آن می پریدیم. درحق هم دعا می کردیم تا بلایا از ما دورشود و خداوند عمر با عزت عطا کند. اما رفته رفته این سنت از خاطرمان پرکشید و تبدیل به سروصداهای عجیب غریب درچهارشنبه آخر سال شد. در ادامه همراه با آی تی من باشید.
چهارشنبه سوری یکی از جشنهای ایرانی است که در شب آخرین چهارشنبه سال (سهشنبه شب) برگزار میشود.در شاهنامه فردوسی اشارههایی درباره بزم چهارشنبه ای در نزدیکی نوروز وجود دارد که نشان دهنده کهن بودن جشن چهارشنبه سوری است. مراسم سنتی مربوط به این جشن ملی، از دیرباز در فرهنگ سنتی مردمان ایران زنده نگاه داشته شده است.
دسترسی سریع
آداب و رسوم چهارشنبه سوری
واژه «چهارشنبه سوری» از دو واژه چهارشنبه که نام یکی از روزهای هفتهاست و سوری که به معنی سرخ است ساخته شدهاست.طبق آیین باستان در این روز آتش بزرگی بر افروخته می شود که تا صبح زود و برآمدن خورشید روشن نگه داشته میشود که این آتش معمولاً در بعد از ظهر زمانی که مردم آتش روشن میکنند و از روی آن میپرند آغاز میشود و در زمان پریدن میخوانند:
«زردی من از تو، سرخی تو از من»
این جمله نشانگر مراسمی برای تطهیر و پاکسازی مذهبی است که واژه «سوری» به معنی «سرخ» به آن اشاره دارد. به بیان دیگر مردم خواهان آن هستند که آتش تمام رنگ پریدیگی و زردی، بیماری و مشکلاتشان را بگیرد و بجای آن سرخی و گرمی و نیرو به آنها بدهد. چهارشنبه سوری جشنی نیست که وابسته به دین یا قومیّت افراد باشد و در میان بیشتر ایرانیان رواج دارد.
جشن «سور» از گذشته بسیار دور در ایران زمین مرسوم بودهاست که جشنی ملی و مردمی است و «چهارشنبه سوری» نام گرفتهاست که طلایهدار نوروز است. در ایران باستان در پایان هر ماه جشن و پایکوبی با نام سور مرسوم بودهاست و از سوی دیگر چهارشنبه نزد اعراب «یوم الارباع» خوانده میشد و از روزهای شوم و نحس بشمار میرفت و بر این باور بودند که روزهای نحس و شوم را باید با عیش و شادمانی گذراند تا شیاطین و اجنه فرصت رخنه در وجود آدمیان را نیابند.
چهارشنبه سوزی های آخر سال
چندسالی میشه که به جای آتش و گرفتن جشن، مهمان ناخوانده ای همراه چهارشنبه های آخرسال ما ایرانیان شده است. مهمانی که آنچنان هم ناخوانده نیست اما مثل مواد مخدر بلای خانمان سوز است. بله درست متوجه شدید! ترقه و مواد انفجاری را میگویم!
گرفتاری مردم با اوضاع امروز زندگی یک طرف، صدای آزاردهنده ترقه ها درچهارشنبه سوری هم یک طرف دیگر! انگار جنگ شده !!! از یک طرف صدای ترقه و ازطرفی صدای ناله و گریه ! چی شده ؟! مواد انفجاری توی دستش عمل کرده و صورتشو داغون کرده؟!
قصد نداشتم خیلی بنویسم. فقط میخواستم بگم که مواظب خودتون باشید، این چند روز آخر سال رو به خوبی سپری کنید و سال نو را با دلی خوش تحویل کنید. مواظب تن تون باشید ! این روزا به غیر از خودتون، یک خانواده منتظر شما هستند ! پس به خاطر خوشی های زودگذر یک عمر خودتان و خانواده تان را اسیر نکنید !