لیدر کیست؟ قطعیت، دقت و لیدر بودن ۳ عامل موثر برای موفقیت در کار!
لیدر کیست؟ آیا لیدر یا رهبر بودن با مدیر بودن فرق میکنه؟ واقعا لیدر کیست؟ تو این یادداشت کوتاه از رشد کسب و کار قصد دارم تا این موضوع رو براتون باز کنم.
فهرست مطالب
قطعیت و یقین به مسیری که درونش قرار داری
وقتی روی حرف خودت اصرار داری و پافشاری میکنی در برابر منتقدین و کینه توزان، حتی در حضور شواهد نقض کننه ای که برای حرف تو وجود داره. (ذره ای شک نکردن) مهم تر از به حق بودن و درست بودن راه تو هست!
نیاز به اثبات قدرت و ثابت قدم بودن، اغلبِ ما رو زمین گیر میکنه. مخصوصاً در دنیایی که اطلاعات و بینش های جدید، گاه و بیگاه از راه میرسن و یه ویرانی جدید توی ذهن ما به وجود میارن!
بررسی با دقت و صحت
آگاهی از اینکه مجموع ادعاهای کنونی ما، به اندازهی خردِ فعلی ماست که یعنی باید به محض آشکارشدن حقیقت، نظریه هایی که رد میشن، کنار گذاشته بشن.
روش علمی یه فرآیند هست، نه یه روپوش آزمایشگاه یا یه کتاب درسی. در روش علمی، تغییر دیدگاه یه فرد، فضیلت محسوب میشه، نه یه نقص.
به نظر میرسه که برای هر چیز مهم و قابل اندازه گیری، دقت و صحت بهتر از قطعیت و یقین هست. ولی هنوز هم غرایز ما و رسانه هامون، ما رو به سمت پذیرش قطعیت و یقین هول میدن!
لیدر کیست؟ آشنایی با اصل کلمه رهبری یا Leadership
قبل از اینکه بخوام به اهمیت رهبری کسب و کار برای رسیدن به موفقیت بپردازم، لازمه واژه رهبری رو تعریف کنم. دوایت آیزنهاور، یکی از رؤسای جمهور پیشین آمریکا که از بهترین مدیران آمریکایی محسوب میشه و در زمینه مدیریت و رهبری نظریه های مختلفی از خودش به یادگار گذاشته؛ تعریف بسیار جالبی از رهبری داره. از نگاه او رهبری یه هنر به حساب میاد. با داشتن این هنر میتونین دیگران رو متقاعد کنین که کاری که شما میخواین رو انجام بدن.
- رهبر کسی هست که در هر شرایط تلاش میکنه درست ترین و بهترین کار ممکن رو انجام بده و به اعضای تیم خودش انگیزه میده که کار درست رو انجام بدن.
- رهبر تلاش میکنه که تیم خودشونو با تشویق، ترغیب و انگیزه دادن به سمت هدف نهایی راهنمایی کنه.
- رهبر تمام تلاشش رو میکنه که کسب و کارش، در بین رقبا حرفی برای گفتن داشته باشه و از صحنه رقابت عقب جا نمونه.
حال ممکنه این مسئله در ذهن شما شکل بگیره که تفاوت رهبری کسب و کار با مدیریت کسب و کار تو چی هست؟
تفاوت مدیریت و رهبری کسب و کار در چیست؟
اصلی ترین تفاوت مدیر و رهبر در اینه که رهبر کسانی رو داره که پیرو او هستن ولی مدیر فقط میتونه به کسانی که برای او کار میکنن فرمان بده. کسی که یه کسب و کار رو راه اندازی کرده، باید بتونه مهارت مدیریت و رهبری رو به صورت همزمان داشته باشه.
رهبر در پی اینه که تیمش بتونه چشم اندازش رو درک و باور کنن و در کنار او کار کنن تا هدفی که در ذهن داره محقق بشه و مدیر فقط دنبال اینه که به این اطمینان برسه که دستوراتی که میده انجام بشه.
در ادامه به نقاط تفاوت مدیریت و رهبری کسب و کار اشاره میکنم :
لیدر کیست؟ رهبران، چشم انداز میسازن و مدیران هدف تعیین میکنن
اولین تفاوت مدیریت و رهبری کسب و کار در اینه که رهبران یه تصویر و چشم انداز پیش روی کارکنان خودشون ترسیم میکنن و آنها رو تشویق و تحریک میکنن که اون چشم انداز و تصویر رو به واقعیت و حقیقت تبدیل کنن. این افراد فراتر از دیگران فکر میکنن.
آنها به خوبی میدونن که اگه اعضای یه تیم در همکاری درست با هم قرار بگیرن، بدون هیچ شک و تردیدی به موفقیت میرسن. مدیران تلاش میکنن که ابتدا اهداف رو تعیین کنن و سپس میزان حرکت به سوی اون اهداف رو اندازهگیری و کنترل کنن. از نظر آنها کارکنان موظف هستن که به شکلی کار کنن که هدف در موعد مقرر و به بهترین شکل ممکن محقق بشه.
لیدر کیست؟ رهبران همیشه به فکر تغییرات و مدیران به وضعیت موجود علاقمند هستن
رهبران عاشق تغییر و تحولات مثبت و ارزشمند هستن. آنها همیشه نگرش خودسون رو نو و به روز میکنن و به همین خاطر عاشق تغییر فضای پیرامون خودشون هستن. هر وقت به یه رهبر نگاه کنین، تصور میکنین که خلاقیت و نوآوری مثل خون در رگ های او جاری شده هست.
رهبران وقتی میبینن که یه فرآیند داره خوب کار میکنه، قانع نمیشن و تمایل دارن که اون رو بهتر از نتیجه ی قبلی بکنن. البته این افراد به خوبی میدونن که تغییرات ممکنه همیشه خوب و درست تموم نشه!
اگه به عملکرد مدیران دقت کنین، متوجه میشین که علاقه چندانی به تغییر ندارن. اگه یه فرآیند به خوبی کار نکنه، تلاش میکنن که اونو به گونه ای تغییر بدن که عملکرد اون درست بشه ولی اگه خوب کار کرد، دیگه به فکر بهتر کردنش نمیوفتن! مدیران غالباً وضعیت موجود رو به هر چیز دیگری ترجیح میدن.
لیدر کیست؟ رهبران یگانه، خاص و منحصر به فرد هستن ولی مدیران معمولا تقلید میکنن
رهبران شیفته خودشون هستن و همیشه تمایل دارن روشی ارائه بدن که ساخته ذهن خلاق و نوآور خودشون باشه. آنها همیشه دوست دارن که برند و اسم و رسم خاص خودشون رو داشته باشن. در طرف دیگه مدیران معمولا وقتی با یه موقعیت روبرو میدونن، ابتدا تحقیق میکنن که ببینن سایر مدیران در مواجه با موقعیت های مشابه چه واکنشی نشون دادن. بنابراین مدیران در اکثر موارد مقلد و یادگیرنده هستن و به جای تعریف سبک رهبری خاص خودشون به این فکر هستن که مدیریت خودشون رو از روی مدیران موفق کپی کنن.
لیدر کیست؟ رهبران، ریسک رو و مدیران، کنترل ریسک رو دوست دارن
رهبران دوست دارن کارها، فعالیت ها، ابزارها و تجهیزات جدید رو امتحان و تجربه کنن و از طرفی میدونن که همیشه تجربه موقعیت های جدید، شیرین و گوارا نیست و ممکنه با شکست همراه بشه ولی با این حال با در نظر گرفتن منطق و عقل دل به دریا میزنن و ریسک میکنن.
حال اگه به عملکرد مدیران نگاه کنین خواهید دید که برای تجربه یه واحد، فرآیند، ماشین و غیره حاضر نیستن دل به دریا بزنن. ممکنه چندین ماه جلسه برگزار کنن، با افراد باتجربه و توانمند مشورت کنن و در نهایت با در نظر مزایا و معایب و فکر فراوان تصمیم بگیرن و از طرفی چون وضعیت موجود رو دوست دارن ممکنه در نهایت زیر بار ریسک نرن. آنها مشکلات رو با آغوش باز نمیپذیرن بلکه همیشه دنبال این هستن که چالش ها رو به حداقل برسونن.
لیدر کیست؟ رهبران طولانی مدت و مدیران کوتاه مدت فکر میکنن
رهبران افرادی متعصب هستن و دوست دارن وقتی یه هدف درست برای سازمان و کسب و کار تعریف میکنن، با تمام وجود برای رسیدن به اون تلاش کنن. اهداف رهبران معمولا بسیار دور و طولانی مدت هست ولی با این وجود حاضر نیستن اونو کنار بذارن و روی اون به شدت تعصب دارن.
رهبران هیچ چشم داشت و احتیاجی به تقدیر و تجلیل ندارن ولی اگه به نوع نگاه و طرز فکر مدیران دقت کنین خواهید دید که معمولا اهداف آنها کوتاه مدت هست و دوست دارن ابتدا به این هدف کوتاه مدت خودشون برسن و با کنار هم گذاشتن این اهداف کوتاه مدت و کوچک، شرکت رو به یه جایگاه مهم و بزرگ برسونن و تقدیر و تجلیل برای آنها مهم به حساب میاد.
لیدر کیست؟ رهبران رابطه سازی و مدیران سیستم سازی و فرآیند سازی میکنن
همواره تمرکز رهبران رو انسان هاست. رهبران تمایل دارن کاری کنن که سهام داران و ذی نفعان تحت تأثیر قرار بگیرن و از چشم اندازی که رهبر برای سازمان و کسب و کار در نظر داره، مطلع و آگاه بشن. اگه سهامداران از این چشم انداز خبردار بشن، قطعاً به سازمان کمک میکنن که به اهداف و آرمان های خود دست پیدا کنن. رهبری کسب و کار همیشه در پی جلب وفاداری کارکنان هست.
این در حالیست که مدیر کسب و کار همیشه در پی اینه که ساختارها و فرآیندها رو به گونه ای تغییر بده که دستیابی به اهداف آسان بشه و سرعت بیشتری پیدا کنه. مدیر در پی اینه که ساختارها رو تجزیه و تحلیل کنه تا به این نتیجه برسه که همه چیز در جای خودش قرار داره و سیستم ها داره درست کار میکنه. مدیران علاوه بر افراد باید مراقب اهداف خرد و کلان سازمان هم باشن.
لیدر کیست؟ رهبران بر دل ها و مدیران بر جسم ها حکومت میکنن!
رهبران همیشه دنبال انسان سازی و تربیت انسان های دانا، توانا و کاردان هستن. آنها همیشه تمایل دارن که شخصیت خودشون را رشد و پروش بدن و از نظر اخلاقی و انسانی در جایگاه خوبی قرار بگیرن. مدیران بیش از رشد اخلاقی انسانی خودشون و تیمی که با اون کار میکنن، بیشتر به این مسئله فکر میکنن که چگونه میتونن مهارت های کاری خودشونو رشد و پرورش بدن و آنها بیش از هر چیز، تخصص و دانش حرفه ای رو تأیید میکنن.
حالا که متوجه شدیم لیدر کیست؟ و چرا باید لیدروار به کسب و کار خودمون برسیم، باید بدونیم که رهبر کسب و کار، توانایی و مهارتی داره که بتونه روی اعضای گروه تأثیر بذاره و کاری کنه که این اعضا کارهاییکه به آنها محول میشه رو با تمام وجود و با جوشش درونی انجام بده و به صورت خودجوش برای اینکه کسب و کار به اهداف خودش برسه، تلاش کنن.
چرا رهبری در کسب و کار اهمیت داره؟
تا اینجا مفهوم رهبری کسب و کار و تفاوت مفهوم مدیریت و رهبری رو متوجه شدیم. حالا میخوام براتون بررسی کنم که اصلاً چرا موضوع رهبری در حوزه کسب و کار و بیزنس تا این حد اهمیت داره؟
رهبر، چهار چشمی مراقب چشم انداز کسب و کارش هست
اولین چیزی که رهبر یا لیدر به اون اهمیت میده، چشم انداز کسب و کار هست. رهبری از همون ابتدا یه هدف برای مجموعه خودش ترسیم میکنه و اینقدر به کارکنان خودش انگیزه و نیرو میده که آنها هم مشتاق رسیدن به اون هدف بشن. مهلک ترین سم برای یه کسب و کار اینه که چشم انداز و هدف اصلی خودش رو گم کنن و اولین دلیل برای اهمیت وجود رهبری برای یه سازمان اینه که اجازه نده سازمان از مسیر اصلی خودش منحرف بشه.
رهبری با تمام وجود از چشم اندازی که پیش روی سازمان قرار داره نگهبانی و حراست میکنه. او بر تمامی فعالیت ها نظارت داره و هرکاریکه باعث بشه سازمان از مسیر اصلی خودش منحرف بشه، او با تمام وجود در برابر اون می ایسته.
لیدر کیست؟ رهبر به افراد سازمان روحیه و انگیزه میده
یکی از دلایل اهمیت رهبری کسب و کار اینه که به کارکنان و افرادی که در کسب و کار سهم دارن، انگیزه و نیروی مضاعف میبخشن. همون طور که گفتم مدیران به دنبال اهداف کوتاه مدت و رهبران در پی اهداف بلند مدت هستن. وقتی هدف بلند مدت باشه، کارمندان باید سال های سال تلاش کنن تا به اون برسن.
ممکنه به جایی برسن که احساس کنن راه رو گم کردن و دارن بیراهه میرن که چندین سال هست که به هدف خودشون نمیرسن. اینجاست که نقش رهبری کسب و کار پررنگ میشه. در چنین مواقعی رهبر به میانه میدان میاد و به نیروها و جنگجویان خودش انگیزه میده و به آنها امید و اطمینان میده که دارن در مسیر درست حرکت میکنه و انتهای این مسیر، همون هدف نهایی هست.
رهبر به وجود ارتباط موثر در کسب و کار کمک میکنه
یکی از وظایف مهم رهبری کسب و کار اینست که کاری کنه تمام اعضای سازمان با همدیگه ارتباط خوب و موثری داشته باشن و بتونن به هم در رسیدن به هدف نهایی کسب و کار کمک کنن. اگه ارتباطات در سازمان تضعیف بشه، واحدها و فرآیندها با کاهش چشمگیر بهره وری روبرو میشن و نمیتونن کار خودشونو به بهترین شکل ممکن انجام بدن ولی وقتی ارتباطات قوی باشه، فرآیند های مختلف به هم کمک میکنن و در نتیجه کسب و کار به یه بیزنس هم صدا و منسجم تبدیل میشه.
رهبر، کشتی کسب و کار رو در دریای تغییر و تحول هدایت میکنه
یکی از وظایف و نقش های مهم رهبری کسب و کار اینه که چشم انداز، بیزنس پلن و استراتژی کسب و کار رو تعیین کنه. وقتی این استراتژی تهیه شد و همه متوجه شدن که هدف نهایی اون کسب و کار چی هست، در واقع مسیر شرکت مشخص شده.
بالاتر هم گفتم، رهبر عاشق تغییر و تحول هست ولی مدیر تغییرات رو نمیپسنده و بیشتر به وضعیت موجود علاقه داره. رهبری برای اینکه بتونه کارکنان، تجهیزات، ساختارها و فرآیند ها رو بهینه سازی و بهتر کنه، ناچار باید وارد مسیر تغییر و تحول بشه.
گاهی اوقات سازمان در مسیر تغییر و تحول راه خودشو گم میکنه و به طور کلی تغییر مسیر میده. در صورتی که انحراف اتفاق افتاد، رهبر موظف هست که وارد بشه و به همه کارکنان یادآوری کنه که سازمان ما از ابتدا هدف دیگه ای داشته و باید همون هدف و آرمانرو دنبال کنه، او اجازه نمیده که سازمان از مسیر اصلی خودش منحرف بشه.
چند مهارت مهم برای هر رهبر در حوزه کسب و کار
اگر قصد دارین به یه رهبر موفق و توانمند در حوزه کسب و کار تبدیل بشین، اولین کاری که باید انجام بدین اینه که روی خودتون کار کنین و یه سری مهارت ها و توانانمندی ها رو در وجود خودتون رشد و پرورش بدید. این مهارت ها شامل :
- هوش هیجانی یا EQ یکی از مهم ترین پارامتر هاییکه در تبدیل شدن به یه رهبر توانمند به شما کمک خواهد کرد
- خوش بین بودن یکی دیگه از این مهارت هاست؛ اگه رهبر خوش بین نباشه، نمیتونه در طولانی مدت نقش خودش به عنوان یه رهبر رو به خوبی انجام بده
- رهبران باید روی اعتماد به نفس و عزت نفس خودشون کار کنن؛ رهبر باید بتونه نیروی انسانی خودشو تشویق و ترغیب کنه. کسی که اعتماد به نفس و عزت نفس نداره از عهده این کار برنمیاد!
پیشنهاد میکنم که به مدرسه توسعه فردی یه سری بزنی، تو این مدرسه مهارت های مختلف مثل استارتاپ، کسب و کار، بازاریابی و فروش و آموزش کسب درآمد از اینترنت رو بهت با زبون ساده یاد میدم و توی آموزش توسعه فردی به صورت اختصاصی به مباحث رشد فردی مثل اعتماد به نفس، خودشناسی، درمان وسواس و… پرداختم.
البته مدیران، امروزه متوجه شدن که برای بهتر شدن سازمان خودشون باید دیدشون رو سطح بالاتر بگیرن و مدیران کسب و کارهای امروزی و خصوصا استارتاپ ها یک لیدر مدیر خوب هستن. نظر شما درباره لیدر کیست؟ چقدر برای رهبری کسب و کار خودتون تلاش میکنین؟ برام کامنت کنین.