ایمیل مارکتینگ چیست؟ + اهمیت استفاده از قدیمی ترین ابزار آن

54

ایمیل مارکتینگ چیست؟ با یازدهمین جلسه از آموزش دیجیتال مارکتینگ با شما همراه هستم. در جلسات قبلی آموزش دیجیتال مارکتینگ به استراتژی های حضور آنلاین ، ابزاهای موثر و ویدیو مارکتینگ پرداختم. در این جلسه قصد دارم تا به ایمیل مارکتینگ و مزایای آن در بازاریابی دیجیتال بپردازم . پس در ادامه همراه با آی تی من باشید.

توصیه می کنم قبل از شروع این جلسه، جلسات قبلی آموزش دیجیتال مارکتینگ را دنبال کنید. برای این کار می توانید از تگ دیجیتال مارکتینگ استفاده کنید.


آموزش دیجیتال مارکتینگ

اصطلاحات دیجیتال مارکتینگ


برای این جلسه آماده اید؟ 

از سیر تا پیاز دیجیتال مارکتینگ – قسمت یازدهم : ایمیل، قدیمی ترین ابزار بازاریابی آنلاین

ایمیل مارکتینگ یکی از اولین روش‌های دیجیتال مارکتینگ است که از زمان معرفی اینترنت به جهانیان مورد استقبال کسب‌وکارها قرار گرفته است. با توجه اینکه درصد زیادی از مردم در سراسر جهان روزانه حداقل یک‌بار ایمیل خود را چک می‌کنند، استفاده از این ابزار راه‌حل بسیار خوبی برای ارتقای کسب‌وکار محسوب می‌شود.

این ابزار برای اهداف مختلفی مورداستفاده قرار می‌گیرد که می‌توان این اهداف را به سه دسته زیر تقسیم کرد:

  • ارسال ایمیل باهدف ارتقای روابط تجاری صاحبان کسب‌وکار با مشتریان فعلی یا سابق و تشویق آن‌ها به ادامه این ارتباط
  • ارسال ایمیل باهدف به دست آوردن مشتریان جدید یا قانع کردن مشتریان فعلی به خریدهای فوری
  • اضافه کردن تبلیغات کسب‌وکار خود به ایمیل‌های ارسالی توسط شرکت‌های دیگر
  • به دلیل ارزان بودن ایمیل مارکتینگ در مقایسه با سایر روش‌های مارکتینگ، امکان هدفمندی و شخصی‌سازی برای مخاطبان، انعطاف‌پذیری و اندازه‌گیری پارامترهای مؤثر، این روش موردتوجه بسیاری از کسب‌وکارها قرار گرفته است.

ایمیل مارکتینگ، فرصت‌های زیادی در اختیار کسب‌وکار شما قرار خواهد داد. این روش مزایای بسیاری دارد که تعدادی از آن‌ها در زیر ارائه شده است.

مزایای ایمیل مارکتینگ چیست؟

راه‌اندازی آسان

اجرای این روش نیاز به یک تیم حرفه‌ای ندارد. با استفاده از ابزارها و الگوهای موجود برای ایمیل مارکتینگ، به‌راحتی و با صرف زمان و هزینه کمتر نسبت به تبلیغات سنتی، می‌توانید کمپین ایمیل خود را ایجاد کنید.

هدفمند‌سازی

با توجه به در دست داشتن داده‌های مشترکین که خود هنگام ثبت‌نام در لیست ایمیل در اختیار شما گذاشته‌اند، امکان ارسال هدفمند و تجزیه‌وتحلیل نتایج وجود دارد. از این طریق می‌توانید به‌صورت دقیق متوجه شوید چه کسی ایمیل را باز کرده و یا بر لینک آن کلیک کرده است. درصورتی‌که با مارکتینگ در تلویزیون، رادیو، بیلبود و … امکان دنبال کردن عملکرد مخاطبان وجود ندارد.

گسترش ارتباط با مشتریان

ایمیل مارکتینگ ازجمله روش‌هایی است که باعث تداوم ارتباط کسب‌وکارها با مشتریان سابق، جذب مشتریان جدید و تشویق مخاطبان غیرفعال به ادامه ارتباط می‌شود.

قابلیت اشتراک‌گذاری

مشترکین به‌راحتی می‌توانند تنها با کلیک بر روی یک دکمه، ایمیل‌ها را برای دوستان و آشنایان خود ارسال کنند و از این طریق برند شما را به آن‌ها معرفی کنند.

دسترسی آسان

مردم در سراسر جهان از راه‌های مختلفی مانند کامپیوتر، موبایل، تبلت و غیره به ایمیل خود دسترسی دارند و با توجه به گستردگی و آسان بودن استفاده از ایمیل‌ها، این راهکار می‌تواند مارکتینگ را برای شما تسهیل کند.

هزینه و زمان کمتر

بدون توجه به اینکه خودتان مسئول راه‌اندازی سیستم ایمیل مارکتینگ باشید یا یک آژانس تبلیغاتی این کار را برای شما انجام دهد، این روش در مقایسه با سایر راه‌های مارکتینگ، بسیار ارزان و مقرون‌به‌صرفه محسوب می‌شود. در این روش، امکان ارسال هزاران ایمیل با صرف وقت و انرژی کمی وجود دارد.

نرخ بازگشت سرمایه بالا

با توجه به هدفمندی ایمیل مارکتینگ و دسترسی به مخاطبان هدف و همچنین صرف هزینه کم برای این روش، نرخ بازگشت سرمایه در مقایسه با سایر روش‌های مارکتینگ بیشتر است. به‌طور متوسط، به ازای صرف هر ۱ دلار در ایمیل مارکتینگ، ۴۰ دلار به دست می‌آید.

قابلیت تقسیم‌بندی

به‌منظور ارسال ایمیل برای مخاطبینی که علاقه‌مند به دریافت ایمیل هستند و همچنین ارسال ایمیل‌های مرتبط با علایق مشترکین، تقسیم‌بندی فهرست ایمیل‌ها کاری ضروری است. این تقسیم‌بندی بر اساس اطلاعات جمع‌آوری‌شده از مشترکین از راه‌های مختلف مانند داده‌های ثبت‌نام، نظرسنجی‌ها، رفتار کاربران در وب‌سایت و … به دست می‌آید.

قابلیت شخصی‌سازی

با استفاده از تقسیم فهرست ایمیل به گروه‌های کوچک‌تر، می‌توان برای هر بخش از مشترکین خود ایمیل‌های مرتبط با علاقه‌مندی‌های همان بخش را ارسال کرد و از این طریق نرخ بازگشایی و کلیک کمپین‌های ایمیلی را افزایش داد.

قابلیت پیگیری کردن (track)

ابزارهای ایمیل مارکتینگ امکان دنبال کردن شاخص‌هایی مانند نرخ بازگشایی، نرخ کلیک و … را به کسب‌وکارها می‌دهد. با استفاده از تجزیه‌وتحلیل نتایج به‌دست‌آمده، می‌توان به‌راحتی متوجه مشکلات موجود در کمپین شد و در جهت رفع مشکلات و بهینه‌سازی کمپین تلاش کرد.

از سیر تا پیاز دیجیتال مارکتینگ – قسمت یازدهم : ایمیل، قدیمی ترین ابزار بازاریابی آنلاین

معایب ایمیل مارکتینگ چیست؟

امکان اسپم شدن: ارسال بیش‌ازحد ایمیل‌های تبلیغاتی و ایمیل‌‌هایی با محتوای غیر مرتبط با مشترکین، آزردگی مخاطبان را در پی دارد و ممکن است آن‌ها ایمیل‌های شما را به‌عنوان اسپم قرار دهند. این موضوع موجب تخریب وجهه و اعتبار کسب‌وکار خواهد شد.

ایمیل‌های دریافت نشده: ایمیل‌هایی که ازنظر طراحی ضعیف هستند و یا از عبارات spammy در عنوان و تیترهای ایمیل استفاده می‌کنند، توسط نرم‌افزارهای مربوطه فیلتر شده و به مخاطبان تحویل داده نمی‌شوند.

همچنین، به دلیل اینکه مردم ممکن است به دلایل مختلف آدرس ایمیل خود را عوض کنند، در صورت عدم آپدیت مداوم فهرست ایمیل‌ها نرخ ایمیل‌های دریافت نشده (undelivered) افزایش خواهد یافت؛ بنابراین، برای داشتن یک کمپین ایمیلی موفق، به طراحی و فهرست ایمیل‌ها توجه ویژه‌ای کنید.

مشکلات مربوط به طراحی ایمیل : عدم نمایش صحیح ایمیل‌ها بر روی دستگاه‌های مختلف مانند موبایل یا تبلت می‌تواند موجب اذیت شدن کاربران شود که این آزردگی ممکن است به حذف ایمیل یا لغو اشتراک مخاطبین منجر شود.
البته با در نظر گرفتن برخی ترفندهای مناسب، مشکلات و معایب بالا قابل‌حل هستند. به‌عنوان‌مثال، ارسال ایمیل‌های با محتوای متناسب با هرکدام از کاربران، امکان اسپم شدن پیام‌های شما توسط کاربران را کاهش خواهد داد. تعدادی از ترفندهایی که باید برای ایمیل مارکتینگ انجام شوند را به‌طور مختصر در زیر توضیح خواهیم داد.

شاخص‌ های مهم در ایمیل مارکتینگ چیست؟

نرخ بازگشایی (Open Rate=OR): درصدی از ایمیل‌های ارسالی که توسط دریافت‌کنندگان باز شده است.
نرخ کلیک (Click-through Rate=CTR): درصدی از ایمیل‌های ارسالی که توسط مشترکین باز شده و بر روی لینک CTA موجود در آن‌ها کلیک شده است.
نرخ همگرایی (Conversion Rate=CR): درصدی از مشترکین که پس از کلیک بر روی لینک، عمل موردنظر کمپین را در صفحه فرود انجام می‌دهند.
نرخ بازگشت سرمایه (Return on Investment=ROI): نسبت سود بدست آمده از راه ایمیل مارکتینگ به هزینه سرمایه‌گذاری شده در این زمینه است. گاهی این نسبت به‌صورت درصد نیز بیان می‌شود.

۱۰۰*(سرمایه‌گذاری روی ایمیل‌ها /(سرمایه‌گذاری روی ایمیل‌ها – فروش حاصل از ایمیل‌ها))

نرخ لغو اشتراک (Unsubscribe Rate=UR): درصدی از دریافت‌کنندگان که پس از دریافت ایمیل، بر روی لینک لغو اشتراک کلیک می‌کنند و از لیست مشترکین شما خارج می‌شوند.
نرخ شکایت اسپم (Spam Complaint Rate): درصدی از دریافت‌کنندگان که پس از دریافت ایمیل، بر روی دکمه spam یا junk کلیک می‌کنند.
نرخ پرش (Bounce Rate): درصدی از آدرس‌های ایمیل در فهرست مشترکین که پیام شما را دریافت نکرده‌اند. دو نوع نرخ پرش سخت و نرم (Hard Bounce و Soft Bounce) وجود دارد. در Hard Bounce آدرس ایمیل اشتباه است و فوراً باید از لیست حذف شود و در Soft Bounce، به دلیل مشکلات موقتی مانند پر بودن Inbox یا مشکل فنی سرور اتفاق می‌افتد.

نرخ تحویل (Delivery Rate): درصدی از ایمیل‌های ارسالی که به با موفقیت به دریافت‌کنندگان تحویل داده می‌شوند.

نرخ رشد لیست فهرست (List Growth): میزان افزایش تعداد مشترکین را نرخ رشد فهرست ایمیل‌ها می‌نامند. به‌صورت طبیعی، به دلایل مختلف از تعداد مشترکین کاسته می‌شود، به همین دلیل باید دقت کنید که نرخ رشد همواره بیشتر از نرخ کاهش فهرست باشد.

ویژگی‌های یک ایمیل مطلوب در ایمیل مارکتینگ چیست؟

برای کسب موفقیت درزمینه ایمیل مارکتینگ، ایمیل‌های ارسالی باید دارای ویژگی‌هایی ازجمله موارد زیر باشد:

خلاقیت در طراحی

به‌منظور جلب‌توجه مخاطبان، باید در طراحی، گرافیک و محتوای ایمیل‌های ارسالی از ایده‌های خلاقانه استفاده کنید. استفاده از تصاویر، ویدئوها، GIFها و عناصر جذاب دیگر باعث موفقیت ایمیل مارکتینگ می‌شود.

مرتبط و متناسب بودن محتوای ایمیل

هرچه محتوای ارسالی برای مخاطبان، با علایق آن‌ها مرتبط‌تر باشد، شانس موفقیت ایمیل مارکتینگ نیز بیشتر خواهد بود.

ایجاد انگیزه

به‌منظور ترغیب کاربران به باز کردن ایمیل‌ها، کلیک کردن بر روی لینک‌های موجود در ایمیل‌ها و درنهایت خرید، باید از پیشنهادهای ویژه مانند تخفیف‌ها، ارسال رایگان و … استفاده کنید.

زمان‌بندی مناسب

روز و ساعت ارسال ایمیل‌ها نقش بسیار مهمی در نرخ بازگشایی ایمیل‌ها دارد. تحقیقات ثابت کرده است که اویل و اواخر هفته زمان مناسبی برای ارسال ایمیل نیست. بااین‌وجود، برای پی بردن به زمان مناسب ارسال ایمیل‌ها باید شناخت دقیقی از مخاطبان خود داشته باشید.

جامع و کامل بودن

اغلب مخاطبان مایل به دریافت اطلاعات جدید و جامعی هستند که در دیگر منابع یافت نمی‌شود. درنتیجه، در صورت ارسال ایمیل‌های تکراری یا غیرمفید، امکان لغو اشتراک کاربران وجود دارد.

تیتر‌ها و عناوین مناسب

برای جلب‌توجه مخاطبان و افزایش نرخ بازگشایی ایمیل‌ها، از عناوین کوتاه، واضح و جذاب استفاده کنید. همچنین، به دلیل اینکه اکثر کاربران پس از باز کردن ایمیل، نگاهی اجمالی به محتوای ایمیل دارند، تنها به تیترها توجه می‌کنند؛ بنابراین برای جذب آن‌ها از عبارات جذاب و خلاقانه استفاده کنید.

طراحی بهینه‎‌سازی شده برای موبایل

با توجه به اینکه بیش از نیمی از دریافت‌کنندگان، ایمیل‌های خود را توسط موبایل‌های خود چک می‌کنند، بهتر است که طراحی ایمیل‌ها به‌گونه‌ای باشد که برای نمایش آن‌ها در موبایل‌ها مشکلی به وجود نیاید.

دکمه CTA واضح و مشخص

اغلب کاربران علاقه‌ای به‌صرف زمان زیاد برای خواندن ایمیل‌ها به‌خصوص ایمیل‌های تبلیغاتی ندارند و می‌خواهند بدانند که دقیقاً انجام چه‌کاری را از آن‌ها انتظار دارید. درنتیجه باید یک دکمه اقدام به عمل (CTA) بزرگ که درخواست خود را در آن مطرح کرده‌اید را در قسمتی از ایمیل که قابل‌دیدن برای کاربران باشد، قرار دهید.

صفحه فرود مناسب

پس از کلیک بر روی دکمه CTA موجود در ایمیل، کاربران به صفحه فرود منتقل می‌شوند. صفحه فرود را به‌گونه‌ای طراحی کنید که مشترکین را به انجام آنچه انتظار دارید قانع کند و باعث بالا رفتن نرخ همگرایی شود.

تست آ/ب – A/B Testing

به‌منظور دستیابی به بهترین نتیجه در ایمیل مارکتینگ، استفاده از تست آ/ب را پیشنهاد می‌کنم. به‌عنوان‌مثال، زمان ارسال ایمیل درنتیجه ایمیل مارکتینگ بسیار مؤثر است.

برای بدست آوردن مؤثرترین زمان ارسال ایمیل که بالاترین نرخ باز کردن و نرخ کلیک را نتیجه دهد، لیست ایمیل‌های خود را به دو بخش تقسیم کنید و بخشی از ایمیل‌ها را مثلاً در روز سه‌شنبه و بخش دیگر را در روز شنبه ارسال کنید.

سپس شاخص‌های هر دو بخش را دنبال کنید و گروهی که بهترین نتایج را بدست آورده به‌عنوان نسخه “برنده” در سایر کمپین‌ها اجرا کنید.

انواع ایمیل‌های ارسالی

خوش آمدگویی: پس از ثبت‌نام هر یک از مشترکین در فهرست ایمیل‌ها، بهتر است ایمیلی به‌صورت خودکار برای خوشامدگویی ارسال کنید. این کار نشان‌دهنده توجه شما به مخاطب خواهد بود.

خبرنامه: ایمیل‌هایی که برای اطلاع‌رسانی اتفاقات و پیشنهادهای جدید برای مشترکین ارسال می‌شوند.
رسید خرید کالا و ایمیل تشکر: پس از خرید کالا، بهتر است رسید خرید و همچنین رسید حمل‌ونقل کالا را از طریق ایمیل ارسال کنید. علاوه بر آن، به خاطر انتخاب شما برای خرید نیز از آن‌ها تشکر کنید.

دعوت‌نامه: در صورت برگزاری جشنواره، کنفرانس و … از طریق ارسال ایمیل از مشترکین خود برای شرکت در مراسم دعوت کنید.

تبریک مناسبت‌ها: با توجه به اطلاعاتی که از مشترکین خود در اختیار دارید، به‌عنوان‌مثال در سالروز تولد یا سالگرد ازدواج آن‌ها، ایمیلی حاوی تبریک برایشان بفرستید. همچنین، در اعیاد و روزهای خاص سال نیز می‌توانید برای آن‌ها ایمیل ارسال کنید.

یادآوری: درصورتی‌که مشترکین شما مدت زیادی فعال نبوده‌ و ایمیل‌های شما را باز نکرده یا کلیک نکرده‌اند، می‌توانید به‌منظور یادآوری و تداوم ارتباط با مخاطبان، ایمیل‌هایی جهت تشویق به فعالیت مجدد ارسال کنید.

نظرسنجی: برای بدست آوردن اطلاعات و نظرات مشتریان خود درباره محصولات، خدمات، وب‌سایت، ایمیل‌ها و … سوا لاتی را طرح کنید، در غالب ایمیل برای آن‌ها ارسال کرده و از آن‌ها درخواست کنید که پاسخ دهند.

ابزار ایمیل مارکتینگ

ابزارهای زیادی برای راه‌اندازی ایمیل مارکتینگ، اندازه‌گیری معیارها، تجزیه‌وتحلیل معیارهای مهم و استفاده از ترفندهای اتوماسیون، تقسیم‌بندی و شخصی‌سازی وجود دارد که ازجمله موفق‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • Campaign Monitor
    • Get Response
    • Hubspot
    • Mailchimp
    • Mailerlite

هر یک از این ابزارها دارای مزایا و معایبی هستند و این شما هستید که باید با توجه به اهداف کسب‌وکارتان انتخاب کنید از کدام‌یک استفاده کنید. قیمت این نرم‌افزارها با یکدیگر متفاوت هستند و هزینه آن‌ها به‌صورت ماهیانه محاسبه می‌شود.

با توجه به استقبال زیاد مردم ایران از شبکه‌های اجتماعی، آشنایی با این راهکار مارکتینگ را از دست ندهید. هنوز هم افراد به ایمیل های خود سر میزنند و به دنبال ایمیل های جذب کننده هستند. 

به پایان این جلسه از دیجیتال مارکتینگ رسیدیم. به نظر شما راهی جایگزین و موثرتر از ایمیل مارکتینگ وجود دارد ؟ آیا میتوان از ایمیل مارکتینگ برای فروش های کلان استفاده کرد ؟ شبکه های اجتماعی بهتر است یا ایمیل مارکتینگ؟ منتظر نظرات و پیشنهادات شما هستم.

دیگه چه خبر ؟
عضویت
هشدار از طریق:
guest

54 نظر
Inline Feedbacks
View all comments