الگوریتم گوگل دنس (Google Dance) چیست؟ چرا به این الگوریتم باید توجه کرد؟
الگوریتم گوگل دنس یا Google Dance چیست و چرا وب سایت ها باید به اون اهمیت ویژه بدن؟ تو این قسمت از الگوریتم های گوگل برا سئو به بررسی گوگل دنس میپردازم. پس در ادامه همراه با رشد کسب و کار باشید.
یکی از اتفاقات عجیب در سئو، جهش های ناگهانی در رتبه بندی نتایج گوگل هست، که باعث میشه جایگاه وب سایت شما در یک یا چند عبارت کلیدی رشدی ناگهانی و مثبت زو تجربه کنه. این تغییرات معمولا توسط الگوریتم رقص گوگل ایجاد میشن و هدف اون بررسی میزان رضایت کاربر از صفحه ای هست که بازدید کرده.
کاربران ۷ روز هفته و ۲۴ ساعت شبانه روز در حال جستجو و پرسیدن سوالات مختلف در فضای وب هستن. گوگل هم برای اینکه بتونه پاسخگوی نیاز کاربران بوده و تجربه خوبی رو برای اونها به وجود بیاره، باید همیشه بهترین نتیجه های خودشو در اختیار کاربرانش قرار بده تا دفعه ی بعد هم به گوگل سر بزنن…
قبل از اینکه به گوگل دنس بپردازم، به بررسی دو تا الگوریتم دیگه از گوگل پرداختم که پیشنهاد میکنم حتما بخونین :
فهرست مطالب
یه مثال ساده
اگه بخوام یه مثال ساده بزنم :
موتور جستجوی گوگل مثل یه داروخانه شبانه روزی برای جستجوی کاربران هست…
هر روز صفحات اینترنتی جدیدی منتشر میشن و ربات های گوگل اونها رو ایندکس و آنالیز میکنن. هریک از این صفحات در عبارت کلیدی مشخصی کاندید میشن تا زمانی که کاربر اون عبارت رو جستجو کرد به او نمایش داده بشه. تا این مرحله گوگل محتوای صفحات جدید رو بررسی کرده ولی هنوز مطمئن نیست که جایگاه واقعی و میزان رضایت کاربران از محتوای اونها چقدر هست؟
داستان اولین آشنایی با گوگل دنس
بعد از مدتی تحقیق درمورد کلمات کلیدی، بالاخره لیستی از کلیدواژه های پراهمیتِ مربوط به کسب و کارتون رو در یک فایل اکسل درست کزدین. مرحله ی بعدی باید شروع به تولید محتوای اختصاصی و مفید بکنین.
مقاله هایی که تولید میکنین با کلمات کلیدی هدف به خوبی بهینه شدن؛ به طوری که در عنوان، سرتیترها و بعضی بخش های متن، از کلمات کلیدی طولانی استفاده کزدین و حتی حواستون بوده که Keyword Stuffing (تکرار بیش از حد یک کلمه کبیدی در متن) نکنین.
حالا بعد از صرف چند ساعت زمان بر روی کیفیت محتوای خود، یه مقاله ۲۰۰۰ کلمه ای بسیار ارزشمند رو نوشتین، بنابر این بدون معطلی اونو در سایت خودتون منتشر میکنین. بعد از چند روز به این فکر میوفتین که ببینین مقاله ای که منتشر کزدین، چه رتبه ای گرفته.
به همین خاطر، ابزار های گوگل آنالیز و سرچ کنسول خودتونو باز میکنین. به بخش های مختلف آمار وب سایت تون سر میزنین تا بلکه خستگی تلاشی که برای نوشتن مقاله خودتون کشیدین رو با یه آمار کلیک بالا و خیره کننه از تن به در کنین…
طبق میل شما پیش نمیره
نتیجه همیشه مطابق میل شما نیست! در بسیاری از موارد جایگاه وب سایت ما در صفحه دوم یا سوم نتایج گوگل هست در حالیکه؛ تصور میکنیم محتوای ما بسیار ارزشمندتر از صفحاتیست که در حال حاضر رتبه های اول تا سوم رو به خودشون اختصاص دادن. اما پس از مدتی متوجه میشین که نه تنها Impression سایت شما بالا رفته بلکه تعداد کلیک بالایی رئ هم در چند روز گذشته تجربه کزدین. با خودتون فکر میکنین که این روند در آینده هم ادامه خواهد داشت و از این بابت در پوست خود نمیگنجین!
چند روز بعد، دوباره سری به سرچ کنسول میزنین و در کمال ناباوری با نتیجه ای عجیب و غیرقابل پیش بینی مواجه میشین؛ بله! همه چیز به حالت عادی برگشته و خبری از اون کلیک های خیره کننه نیست… این ثانیه ها یکی از سخت ترین لحظلات زندگی کاری شما به عنوان یه کارشناس سئو / وبمستر / مدیر سایت به حساب میاد. سوالایی که به ذهنتون میخوره :
- مشکل واقعا از کجاست؟
- دلیل این رشد ناگهانی چی بوده؟
- چرا دوباره به جایگاه قبلی برگشتیم؟
- آیا واقعا این افت و خیز طبیعی هست یا مشکلی به وجود اومده؟
تعیین دقیق جایگاه!
بعد از اتفاق افتادن رقص گوگل مشخص نیست که دقیقا چه جایگاهی نصیب شما مسشه و ممکنه جایگاه شما بهتر، بدتر و یا حتی مساوی با رتبه قبلی خودتون بشه. اما یه چیز رو فراموش نکنین :
جایگاه جدید شما وابستگی مستقیم به میزان آمادگی شما برای رقص گوگل داره
طبیعتاً انتظار دارین همین حالا یه تعریف سر راست و کتابی از این الگوریتم اسرار آمیز به شما بدم، ولی اگه میخواین به خوبی با ساز و کار رتبه بندی نتایج صفحه جستجو توسط الگوریتم رقص گوگل آشنا بشین، باید چند قدم به عقب بردارین تا کمی درباره این حرف بزنیم که اصلا چرا باید چیزی به اسم رقص گوگل وجود داشته باشه؟!
الگوریتم گوگل دنس چرا به وجود آمد؟
یکی از مهم ترین فاکتور های گوگل برای رتبه بندی صفحات وب میزان رضایت کاربران از محتوای درج شده هست. برای تعیین میزان رضایت، عوامل متعددی بررسی میشن که برخی از اونها پیش از نمایش به کاربر و برخی پس از اون قابل محاسبه هستن. به طور مثال فاکتور هایی مثل سرعت سایت، نمایش صحیح در موبایل، رعایت استانداره های طراحی و نگارشی و … قبل از اینکه سایت شما به کاربران پیشنهاد بشه توسط گوگل محاسبه میشه.
ولی فاکتورهای دیگه مثل زمان حضور کاربر در صفحه، نرخ کلیک کاربران بر روی سایت شما، اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی و ثبت دیدگاه تنها پس از ورود کاربر به صفحه قابل محاسبه هست. برای اینکه گوگل بتونه تصمیم بهتری برای مقایسه ارزش و کیفیت صفحات بگیره باید اونها رو در شرایط یکسان قرار بده.
Google Dance دقیقاً چی هست؟
فرض کنین که قصد دارین در یه مسابقه رقص شرکت کنین، برای اینکه داوران مسابقه از مهارت شما در رقص اطمینان کامل پیدا کنن، شما رو با چالش های زیادی مواجه میکنن. مثلا ممکنه آهنگی رو برای شما انتخاب کنن که نیاز به تحرک بالایی داره و بنابراین شما هم برای موفقیت در مسابقه، به این نیاز دارین که از چالش هایی که این داوران سر راه شما قرار میدن، با موفقیت عبور کنین.
در نتیجه فرصتی برای خودنمایی روی سن رقص به شما میدن، الگوریتم رقص گوگل سایت هایی که در رتبه های پایین تر (صفحات دوم و سوم نتایج جستجو) هستن رو برای بازه زمانی کوتاهی به رتبه های بالاتر یعنی در صفحه اول گوگل منتقل میکنه. در این مدت رفتار کاربران در برابر این نتیجه جدید و میزان رضایت اونها از محتوای صفحه رو بررسی میکنه.
مثلا : وقتی یه مقاله جدید رو در سایت خود منتشر میکنین گوگل برای تعیین جایگاه دقیق این محتوا، برای مدتی اونو در صفحه اول و در رتبه های بالا نمایش میده. در این مدت رفتار کاربران در مقابل این صفحه بررسی شده و میزان CTR اون در مقایسه با سایت قبلی که در همین رتبه بوده مقایسه میشه.
یعنی گوگل با قرار دادن شما در نتایج اول صفحه جستجو، محتوای شما رو آزمایش میکنه و در صورت موفقیت، رتبه تون رو بهبود میدن. ولی اگه تونستین از چالش های صفحه اول گوگل (مثلا محتوای شما نرخ کلیک پایینی داشته باشه) با سربلندی بیرون بیاین، دوباره به جایگاه اول خودنون برگردونده میشین که به این جا به جایی و نوسان در نتایج جستجو رو رقص گوگل میگن.
چرا باید به الگوریتم گوگل دنس اهمیت داد؟
حالا که میدونین رقص گوگل چیه و اصلا چرا به وجود اومده، وقت این رسیده که از دلیل اهمیت این الگوریتم تاثیرگذار در رتبه بندی باخبر بشین. حالا بیاین داستان رو اینطوری ببینیم :
- اگه حجم زیادی از محتوای جدید و ارزشمند رو به سایت خودتون اضافه کنین ولی به جای بهبود جایگاه، شاهد اُفت شدید رتبه سایت شدین، قدم بعدی چه میکنین؟
اولین چیزی که ممکنه به ذهن شما برسه، اینه که این کاهش رتبه یه اتفاق منفی یا غیرطبیعی به حساب میاد. پس برای اینکه رتبه سایت خودتونو به حالت اولیه برگردونین، دست به کارهای مختلفی میزنین.
مثلا ممکنه محتوای خودتونو ویرایش کنین یا به طور کل اونو حذف کنین. شاید هم در سایت های دیگه شروع به لینک سازی و حتی خرید بک لینک کنین. تمام این کارها رو به این امید انجام میدین که گوگل مجدد رتبه سایت شما رو به حالت اول برگردونه. اما دست نگه دارین!
نوسان و جا به جایی رتبه در دنیای سئو سایت، یه امر کاملاً طبیعی هست. اگه بعد از به روزرسانی سایت جایگاه تون کاهش پیدا کرد، این کاهش رتبه رو به پای به روزرسانی سایت خود (مثلا اضافه کردن محتوا یا صفحه جدید) نذارین. این بالا و پایین اومدن رتبه سایت نتیجه الگوریتمِ رقصِ گوگل هست.
مهم ترین نکته ای که باید در مورد الگوریتم رقص گوگل به خاطر بسپارین اینه که بالا و پایین اومدن های ناگهانی گوگل تنها به دلیل تغییر در سیستم رتبه بندی گوگل هست و ارتباطی به خوب یا بد بودن محتوای شما نداره.
الگوریتم گوگل دنس رو چطور میبینین؟ تا حالا شده دچار افت و خیز های خیلی شدید بشین؟ اگه سئوکار هستین یا تجربه ی گوگل دنس دارین، توی کامنت ها برام بنویسین.