
راهکارهای افزایش مهارت حل مسئله که به زندگی بهتر ما کمک ویژه میکنه!
راهکارهای افزایش مهارت حل مسئله به کمک میکنه تا اتفاقاتی که در زندگی میوفته رو به درستی حل کنیم و از اونها فرار نکنیم، اما چطوری؟ تو این آموزش توسعه فردی از رشد کسب و کار بهت میگم.
مهارت حل مسئله یکی از مهارت هاییست که همه ی ما باید در زندگی یاد بگیریم، فرقی نمیکنه که به صورت تخصصی در کاری مشغول هستیم یا نه، این مهارت برای رسیدن به موفقیت لازم و ضروری به حساب میاد.
توانایی یافتن علت اصلی یه مشکل دشوار و فرمول بندی راه حل های مناسب، مهارتیست که همه به خصوص کارفرمایان برای اون ارزش قائل هستن. یادگیری مهارت های مختلف و تکنیک های تفکر انتقادی که حل کنندگان مسئله از آنها استفاده میکنن، میتونه به افراد برای حل مسائل مختلف کمک کنه.
فهرست مطالب
مهارت حل مسئله چیست؟
مهارت حل مسئله شامل تشخیص علل احتمالی یه مشکل و تدوین برنامه عملیاتی هست که اون مشکل رو حل میکنه. افراد، هم در زندگی شخصی و هم در زندگی شغلی خود، از مهارت حل مسئله استفاده میکنن. حل مسئله موثر در محل کار اغلب مستلزم پیروی از یک فرایند گام به گام و استفاده از چارچوب تعیین شده حل مسئله هست.
مراحل فرآیند حل مسئله
مهارت حل مسئله نیازمند یه روش گام به گام اصولیست. در ادامه میخوام بعضی از مراحل اساسی حل مسئله رو بررسی کنم که میتونین وقتی مشکلی توی زندگی بهتون نزدیک شد ازش استفاده کنین :
مشکل رو شناسایی کن
چه اینکه با یه مشکل پیچیده روبرو باشین یا یه مسئله نسبتا ساده، درک شما از مسئله و امید به حل اون در شما بسیار مهم تلقی میشه. اگه میخواین با مشکلات کنار بیاین و برای حل آنها اقدام نکنین (حتی اگه مشکلات نسبتا ساده ای باشن) کار خیلی دشوارتر میشه. اگه در یه تیم کار میکنین، مهم ترین نکته اینه که شما درک مشترکی از مسئله ای که قصد حل کردن اونو دارین داشته باشین.
تحقیق و پژوهش داشته باش
وقتی که تعریف واضحی از مسئله ای که در حال حلش هستین پیدا کردین، در مورد ماهیت مسئله و علل احتمالی اون تحقیق کنین. این فرایند تحقیق ممکنه شامل جستجوی علل مشکلات مشابهی باشه که در گذشته برطرف شدن هم باشه. ممکنه برای طرح پرسش از افراد درگیر در این مسئله نیاز به طرح سوالاتی باشه.
به دنبال راه حل های احتمالی باش
پس از تحقیق در مورد مسئله، وقت این رسیده که به فکر راه حل های احتمالی باشیم. این مرحله نیاز به خلاقیت و طوفان فکری داره تا به چند راه حل ایده آل فکر کنین. در صورت عدم موفقیت در راه حل اول، برخی از راه حل های جایگزین هم وجود داره. حل مشکلات معمولا شامل ایجاد برخی برنامه های احتمالی به منظور مهار مشکلات بیشتر هست.
تصمیم گرفتن
در مهارت حل مسئله تصمیم گیری بخش مهمی به حساب میاد که در این مرحله شما لیستی از راه حل های ممکن رو دارین. باید براساس اطلاعاتی که دارین بتونین بهترین راه حل رو از میان آنها انتخاب کنین. اگه در یه تیم هستین و باید مسئله ای رو حل کنین، بهتره که این کار رو به صورت جمعی انجام بدین. وقتی در جمع هستین افراد مختلف نظرات مختلفی میدن و گاهی نظرات دیگران رو نقض میکنن و این موضوع کمک میکنه تا شما بهترین گزینه رو انتخاب کنین.
تصمیم خود را عملی کن
برای راه حلی که انتخاب کردین یه برنامه ریزی درست و آگاهانه انجام بدین و بعد اونو اجرایی کنین. از عجله در انجام اون خودداری کنین، چون این کار معمولا منجر به راه حلی میشه که به نتیجه مورد نظر نمیرسه.
منتظر نتایج باش
نحوه کار راه حل خودتونو ببینین، منظورم اینه که بررسی کنین راه حلی که استفاده کردین آیا نتیجه میده یانه؟ و در مورد اقدامات بعدی تصمیم بگیرین. قبل از پیگیری و تصمیم گیری در مورد ایجاد یا عدم تغییر در برنامه خود، بهتره در مورد یه چارچوب زمانی برای مشاهده نتیجه تصمیم بگیرین.
راهکارهای افزایش مهارت حل مسئله
روش های مختلفی برای تقویت مهارت حل مسئله در افراد وجود داره که میخوام چند فعالیت هیجان انگیز برای سوپر شارژ کردن مهارت های حل مسئله بهتون بگم :
ورزش انجام بده
همه ی ما از تاثیرات ورزش مطلع هستیم، ولی آیا میدونین که ورزش کردن تاثیر مثبتی در پردازش عصبی داره؟ این یعنی اگه ورزش های مناسب انجام بدین، به شما کمک میکنه پاسخی واحد و مناسب برای یه مسئله پیدا کنین.
با حل معماها و بازی های فکری مغز خودت رو تمرین بده
استراتژی پیروزی هنگام بازی شطرنج، سودوکو، مکعب روبیک یا سایر بازی های تقویت کننده مغز در واقع یادگیری حل مشکل هست. همین استراتژی میتونه در موقعیت های واقع بینانه تفکر استراتژیک اعمال بشه. برای تقویت مغز و یادگیری روش های جدید حل مسئله، با معماهای منطقی و بازی های دیگه تمرین کنین.
روی راه حل تمرکز کن نه خود مشکل!
دانشمندان علوم مغز و اعصاب ثابت کردن که اگه روی مسئله تمرکز کنین، مغز شما نمیتونه راه حل درست رو پیدا کنه. به این دلیل هست که وقتی روی مسئله تمرکز میکنین، به طور موثر انرژی “منفی” به مغز منتقل میشه و به نوبه خودش احساسات منفی رو در مغز فعال میکنه. این احساسات منفی مسیر راه حل های بالقوه رو مسدود میکنه.
البته به این صورت نیست که به طور کامل “مسئله رو نادیده بگیرین”، در عوض سعی کنین آرامش خودتونو حفظ کنین. این کار کمک میکنه تا اول مشکل رو پیدا کنین و بعد، تمرکز خودتونو به یه ذهنیت راه حل محور منتقل کنین تا بتونین بهترین راه حل رو پیدا کنین.
کارها رو ساده کن
ما به عنوان یه انسان تمایل داریم که کارها رو بیش از حد لازم پیچیده کنیم. سعی کنین با تعمیم دادن، مشکل خودتونو ساده کنین. تمام جزئیات رو از میان بردارین و به اصول اولیه برگردین. سعی کنین به دنبال یه راه حل واقعاً آسون و واضح باشین چون معمولا موارد ساده هستن که بیشترین بازدهی رو دارن.
تا جایی که ممکنه راه حل های مختلف رو بررسی کن
برای تقویت مهارت حل مسئله سعی کنین به “همه راه حل های احتمالی” فکر کنین، حتی اگه در ابتدا مضحک به نظر برسن. برای تقویت تفکر خلاق که میتونه راه حل های بالقوه ای ایجاد کنه، باید ذهن باز داشته باشین. هنگام پیش اومدن یه مسئله بهتر هست که اونو سخت و ترسناک تصور نکنین. آرامش خودتونو حفظ کنین و با شناخت کامل مسئله به تمام راه های موجود فکر کنین و با تمرکز روی مسئله به راحتی میتونین اونو حل کنین.
راهکارهای افزایش مهارت حل مسئله بسیار زیاد هستن و توی شناسایی شون باید تلاش کنین، تو اینم مقاله سعی کردم تا به مهم ترین اونها بپردازم. به نظر شما مهارت حل مسئله چقدر مهمه؟ چقدر توی خودتون اونو تقویت کردین؟ برام کامنت کنین.