برندسازی در زمان کرونا چگونه باید انجام بشه؟
باتوجه به شیوع ویروس کرونا و زمین گیر شدن کسب و کار ها و استارتاپ ها، زمان مناسبی برای کسب و کارهاست که برندسازی در زمان کرونا را جدی بگیرند.
کرونا باعث شده تا تغییرات زیادی در سبک زندگی ها به وجود بیاد تا جاییکه مرم به شدت روی محافظت از خودشون و عزیزانشون تمرکز کردن و هرچیزی که باعث تهدید بشه ازش دور میشن و فاصله میگیرن.
قبل از اینکه برندسازی در زمان کرونا رو بررسی کنم، اگه به آموزش های حوزه دیجیتال مارکتینگ علاقه دارین میتونین از طریق لینک زیر به همشون دسترسی داشته باشین.
این تغییر نیز بر رفتار و سرگرمی های مردم هم تاثیر گذاشته به طوریکه استفاده از بازیها، خدمات آنلاین، رسانههای اجتماعی، سخنرانیهای زنده و… با استقبال زیادی رو به رو شده. استفاده از اینترنت در بسیاری از کشورها چند برابر و خرید های فیزیکی و حضور در بیرون از منزل بیشتر به مایحتاج ضروری زندگی محدود شده.
تقاضا برای استفاده از ابزارهای الکترونیک در خرید رو به افزایشه؛ ابزارهایی که به خریداران اجازه میده بدون دست زدن به اشیاء یا سطوح خرید خودشونو انجام بدن. این احتمال وجود داره که بسیاری از این تغییرات رفتاری موقتی باشه؛ اما بعید میدونم که مردم زندگی دیجیتالی که به این راحتی تجربه کردن رو کنار بزارن.
در این میان با توجه به فرصتی که به وجود اومده میتونیم استفاده های خیلی خوبی بکنیم که در ادامه به چند نکته اشاره میکنم.
فهرست مطالب
۱. با مخاطب خودتون همدل بشین
مردم به شدت احساس آسیب پذیربودن میکنن و در این زمان، ایجاد احساس همدلی بسیار اهمیت داره. برندها باید نشون بدن که وضعیت به وجود اومده برای مردم رو درک و برای کمتر کردن آسیب های این بیماری تلاش میکنن. بسیاری از بانکها با شناخت وضعیت سخت موجود، هزینه ی اضافه ی برداشت از حسابها رو حذف کردن (البته من که تو ایران اینو ندیدم تو کشور های خارجی این موضوع بوده!)
درحالحاضر، تفاوتهای ظریف بین برندها اثرهای بسیار بزرگی به جای میزاره. اگه شرکتها به جای تعهد به مسئولیت اجتماعی که دارن به دنبال کسب سود در زمان ضرر مردم باشند، قطعا به آبرو و برند خودشون آسیب میزنن.
۲. رسانه ها رو برای برندسازی در زمان کرونا جدی بگیرین
مارکترها باید به دنبال حل دو تا مشکل باشن :
- تیم خودشونو دورکار کنن و با دورکاری کارا رو جلو ببرن
- پیامهایی تبلیغاتی ایجاد کنن که در عین خلاقیت، با وضعیت به وجود اومده همخوانی و در راستای مسئولیت اجتماعی برندشون باشه
مثلا نایک بلافاصله بعد از همه گیر شدن ویروس کرونا در جهان ، پیام جدیدی منتشر کرد :
بازی در داخل [خانه]، بازی برای جهان (Play inside, play for the world).
یا برند چیکیتا، شرکت فعال در زمینهی تولید و صادرات موز با حذف تصویر چیکیتا از روی برند خود این پیام رو منتشر کرد:
من فعلا در خانه هستم. لطفا شما نیز همین کار را انجام دهید و مواظب خودتان باشید.
ایجاد یه پیام خلاقانه به تنهایی کافی نیست و با تغییر سریع سبک زندگی مردم، مارکتر ها باید رسانهای مناسب برای انتقال پیام خودشون پیدا کنن که بیشترین تأثیر رو روی مخاطب بزاره. مثلا با افزایش خونه نشینی های مردم و تمایل به سرگرمی ها و بازی های دیجیتال، ممکنه استفاده از ویدئو های تبلیغاتی در میان بازی های ویدئویی جذابیت بیشتری پیدا کنه.
۳. برای مردم خیر خواه باشین
مردم اعمال خیرخواهانه ی برندها رو در زمان بحران بهخاطر میسپارن؛ بهویژه اگه با سخاوت واقعی انجام بشه. شرکتهای زیادی در راستای مسئولیت اجتماعی خود دست به انجام اعمال خیرخواهانه زدن. مثلا شرکت ادوبی بلافاصله نرم افزار Creative Cloud رو دراختیار مدارس قرار داد تا بتونن راحت تر کلاسهای آنلاین خودشونو برگزار کنن.
شرکت های جنرال موتورز و فورد با همکاری هم دستگاه های تنفسی و تهویه ی هوا تولید کردن تا به کمک کادر پزشکی بیان. شرکت های تولید نوشیدنی هم تمرکز خودشونو روی ساخت الکل برای محلول های ضدعفونی گذاشتن که در ایران عزیزمون هم این قضیه به خوبی دیده شده و میشه.
۴. مستند سازی برای برندسازی در زمان کرونا
یه بازاریاب در همه حال باید دنبال رصد ترند ها باشه و در یه زمان مناسب ، واکنشی در خور شان بده. البته مستندسازی کردن رو هم نباید فراموش کرد چرا که مردم درصورتی احساس راحتی با برند میکن که حس کنن پشت اون برند یه فرد و افرادی حضور دارن که بهشون اهمیت میدن و صرفا یه برند خالی نیست.
۵. سازگار و انعطاف پذیری برای برندسازی در زمان کرونا
خوشبختانه خیلی از شرکت ها تونستن در این شرایط انعطاف پذیر باشن و تیم های خودشونو دورکار کردن. اما همچنان نگرانی هایی برای کاهش بهره وری در این زمان وجود داره. استفاده از فناوری های ارتباط از راه دور امکان چت و اشتراک فایل و تماس های صوتی و تصویری رو به صورت یکپارچه در اختیار اعضای تیم قرار داده تا آنها بتونن به صورت مداوم با هم در ارتباط باشن.
اگر چه عادت کردن به وضعیت جدید ممکنه کمی زمان بر باشه، مشخص نیست بیماری تا کِی ادامه پیدا میکنه؛ پس، فکر لازمه برای جلوگیری از بسته شدن کسب و کار و درواقع زنده نگه داشتن آن.
متأسفانه بسیاری از برند های ایرانی نتونستن از ظرفیت به وجود اومده استفاده کافی رو ببرن. در دورانی که تمرکز رسانه ها عمدتا روی بیماری رفته، شرکتهای خصوصی میتونستن با تبلیغات خلاقانه علاوه بر انجام وظایف اجتماعی خود، برای ارتقای جایگاه برند هم تلاش کنن. اما این تلاش ها به کپی برداری های ناشیانه از برندهای خارجی و البته چند ایده ی هوشمندانه اما به دور از خلاقیت محدود باقی ماند. این کم کاری در تبلیغات تلویزیونی، اونم در زمان تعطیلاتی مثل عید نوروز بیشتر دیده می شد.
در زمینه دیجیتال مارکتینگ آموزش های مختلفی نوشتم که میتونین از لینک زیر به همشون دسترسی پیدا کنین :
به نظر شما برندسازی در زمان کرونا چطور برای کسب و کارها باید انجام بشه؟ آیا در این زمان باید به فکر برندسازی بود یا باید فقط روی زنده موندن کسب و کار تمرکز کنیم؟ نظرات خودتونو بهم بگین.