اتوماسیون در ایمیل مارکتینگ چقدر مهم است؟ به هفتمین جلسه آموزش ایمیل مارکتینگ رسیدیم. اگر جلسات را دقیق دنبال کرده باشید، در جلسه پنجم ایمیل مارکتینگ درباره فرکانس ارسال ایمیلها و لزوم استفاده از آنالیتیکس به طور مفصل صحبت کردم و تعدادی از ابزارهای آنالیتیکس را معرفی کردم. در ادامه با آی تی من همراه باشید.
طبق آنچه در جلسه قبل گفتیم، ارسال حداقل یک ایمیل در ماه، فرکانس مناسبی برای ارسال ایمیل است. همچنین، استفاده از ابزار آنالیتیکس برای تجزیه و تحلیل و استفاده از نتایج آنها برای بهینهسازی کمپین ایمیلها بسیار ضروری است. البته باید توجه داشت که فرکانس ارسال بسته به نوع کسب و کار، متفاوت است.
در این جلسه قصد دارم اتوماسیون و تقسیم بندی لیست مشترکین ایمیلها را به صورت کامل توضیح دهم. اتوماسیون به معنی ارسال برخی ایمیلها به صورت خودکار است. به دلیل وجود علایق و سلیقههای مختلف، تقسیم بندی لیست ایمیلها تاثیر چشمگیری در نتایج خواهد داشت.
قبل از شروع این جلسه، توصیه میکنم حتما قسمت های قبلی آموزش ایمیل مارکتینگ را مطالعه کرده باشید. اگر جلسات قبلی را مطالعه نکرده اید، می توانید از طریق تگ زیر آنها را مطالعه و بازبینی کنید. همچنین قبل از این دوره، توصیه میکنم دوره آموزش دیجیتال مارکتینگ را نیز مشاهده و مطالعه کنید.
اتوماسیون در ایمیل مارکتینگ
تصور کنید عضو یک لیست ایمیل شوید ولی هیچ ایمیل خوشامدی دریافت نکنید؛ بنابراین، ممکن است احساس کنید که به شما بی توجهی شده است. در نتیجه، به این نکته توجه کنید که در کمپین ایمیلی خود، ارسال ایمیلهای خودکار را در نظر داشته باشید. تحقیقات ثابت کرده است که اتوماسیون ایمیلها به دلیل ارسال ایمیلهای به موقع، شخصی و مرتبط با مشترکین، بیشترین نرخ باز کردن، نرخ بازگشایی، کلیک و بازگشت سرمایه را دارد.
ارسال ایمیلهای فردی کاری بسیار زمانبر است و اتوماسیون، این مشکل را حل کرده است. اتوماسیون ایمیل یکی از موثرترینترفندهای ایمیل مارکتینگ است که شما را قادر میسازد بدون صرف زمان زیاد، حجم زیادی ایمیل را در زمان مناسب ارسال کنید.
با استفاده از اتوماسیون میتوانید تنها یک بار، پلتفرمی ایجاد کنید که وقتی مشترکین اقدام خاصی انجام دهند، ایمیلی به صورت خودکار برای آنها ارسال میشود. بر خلاف تصور عموم مبنی بر روباتی بودن اتوماسیون، این ترفند در واقع باعث میشود صاحبان کسب و کار روابط نزدیکتری با مشترکین خود داشته باشند باشند.
اتوماسیون در ایمیل مارکتینگ ؛ مزایای اتوماسیون ایمیل چیست ؟
دلایل قانعکننده بسیار زیادی برای سرمایهگذاری روی پلتفرم اتوماسیون ایمیل وجود دارد. طبق گزارشات KISSmetrics، شرکتهایی که از اتوماسیون استفاده میکنند، طی ۶ تا ۹ ماه، درآمد خود را ۱۰% افزایش دادهاند. بازگشت سرمایه ۴۴% از شرکتهایی که از اتوماسیون استفاده میکنند، طی شش ماه و ۷۵% از آنها، طی دوازده ماه اتفاق میافتد. از جمله مزایای اتوماسیون میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تاثیرگذاری ایمیل مارکتینگ
همچنان یکی از محبوب ترین و موثرترین روشهای بازاریابی به حساب میآید. بیش از ۹۰ % از کاربران آنلاین در آمریکا روزانه از ایمیل خود استفاده میکنند، یعنی میزان تاثیرگذاری ایمیل برای جذب مشتریان جدید، ۴۰ برابر بیشتر از رسانههای اجتماعی است. بنابراین، اتوماسیون که باعث ارتباط مداوم با مشتری میشود نیز تاثیر بسیار زیادی در موفقیت مارکتینگ دارد و در نهایت موجب موفقیت کسب و کار و درآمد بیشتر میشود.
صرفه جویی در زمان و هزینه
تنظیم اتوماسیون ایمیل نسبت به نوشتن ایمیلهای فردی و دستی، زمان بسیار کمتری نیاز دارد و در نتیجه بازدهی بالایی دارد. همچنین، ارسال ایمیلهای خودکار در مناسبتهای خاص، میتواند باعث صرفه جویی ۸۰% در بودجه ایمیل مارکتینگ شود.
برندینگ دائمی
اتوماسیون ایمیلها به صاحبان کسب و کار اجازه میدهد تا زمان بیشتری را به طور ثابت صرف برندینگ،انتقال پیام و ارتباط با مخاطبان کنند. هدف از کمپین ایمیلهای خودکار، تنها ارسال تعداد زیادی ایمیل نیست، بلکه میتوان از این طریق اصطلاحاً به پرورش و آمادهسازی مشتریان پرداخت. پرورش به معنی معرفی برند خود به عنوان یک شرکت ارزشمند است.
تعامل با مشتری
اتوماسیون ایمیل راهی آسان و سریع برای ارتباط با مشتریان فراهم میکند و در موقعیتهای مناسب، آنها را به خرید بیشتر تشویق میکند. در وهله اول، باید محتوای مفید و مناسب که هم در جهت منافع شرکت شما و هم در جهت نیاز مشتریان است به آنها ارائه دهید و نهایتاً هرچه پیش میروید، سطح بالاتری از مشارکت را مشاهده خواهید کرد.
تقسیم بندی لیست
از اتوماسیون ایمیل به عنوانی فرصتی برای تقسیم بندی لیست ایمیل خود بر اساس علایق و رفتار مشتریان در این کمپینها استفاده کنید.
اتوماسیون در ایمیل مارکتینگ ؛ زمان استفاده از اتوماسیون چه موقعی است؟
کسب و کارهای مختلف برنامههای متفاوتی برای اجرای کمپین ایمیلهای خودکار دارند که این کمپینها میتوانند ساده یا پیچیده باشند. بیشتر پلتفرمها بر اساس نیازهای دریافتکنندگان، از اتوماسیون استفاده میکنند. رایج ترین موارد استفاده از اتوماسیون ایمیل شامل گزینههای زیر است:
ایمیل خوشامد گویی
هنگامی که کاربران در لیست ایمیلهای شما ثبت نام میکنند، بلافاصله برای آنها یک پیام خوشامدگویی ارسال کنید تا به آنها اطلاع دهید که به لیست اضافه شدهاند. بهتر است گفت و گو را با آنها ادامه دهید؛ به عنوان مثال، مشترکین را در جریان پیامهای ارسالی آینده قرار دهید یا رسانههای اجتماعی کسب و کار خود را به آنها پیشنهاد دهید.
ایمیل های آموزشی
در صورتی که درسهای آموزشی آماده کردهاید، میتوانید آنها را در غالب ایمیلهای خودکار طی چند روز، چند هفته یا چند ماه برای لیست مشترکین خود ارسال کنید.
پیام های سالانه
به منظور حفظ ارتباط مداوم با مشتریان خود، هر سال در تاریخهای خاص مانند روز تولد، اعیاد یا بعضی مناسبتهای خاص دیگر، پیامهایی را به صورت خودکار برای مخاطبان خود ارسال کنید.
فعالیت های وب سایت
اتوماسیون ایمیل خود را به گونهای تنظیم کنید تا بر اساس فعالیتهای خاصی در وبسایت، مانند کلیک بر روی یک لینک خاص یا دانلود فایل خاص، ایمیلهای خودکار برای مشترکین ارسال شود.
ایمیل های پس از خرید
پس از خرید مشتریان، یک ایمیل تشکر به صورت خودکار برای آنها فرستاده شود و همچنین میتوانید محصولات بیشتری را به آنها پیشنهاد کنید.
نظرسنجی
ایمیلهای نظرسنجی از جمله تکنیکهای ارتباط با مشتری است. این ترفند، علاوه بر اینکه به شما امکان مطلع شدن از نظرات مشتریان را میدهد، به مشتریان نیز احساس ارزشمند بودن میبخشد.
برخی از اشتباهات رایج در زمینه اتوماسیون ایمیل مانند ارسال تعداد زیاد ایمیل در مدت زمان کوتاه، در نظر نگرفتن اطلاعات مشتریان در ارسال ایمیلها، ارسال ایمیلهای با محتوای غیر مفید و نامربوط به مشتریان و استفاده نکردن از تست آ/ب برای یافتن بهترین راهکار میتواند شما را با شکست در زمینه اتوماسیون ایمیل مواجه کند.
اتوماسیون در ایمیل مارکتینگ ؛ تقسیم بندی لیست ایمیل ها
از طریق تقسیم بندی لیست ایمیلها بر اساس اطلاعات مشترکین و ارسال ایمیل به گروههای هدف، آنها ایمیلهای مربوط و مفید دریافت میکنند و نهایتاً کمپینهای مرتبط با علایق مشترکین، نتایج بهتری (نرخ بازگشایی و کلیک بیشتر) خواهند داشت.
بر اساس گزارشات MailChimp، کمپینهای حاصل از لیستهای تقسیم بندی شده ۱۴٫۶۴% نرخ بازگشایی بیشتر و ۵۹٫۹۹% نرخ کلیک بیشتری نسبت به کمپینهای تقسیم بندی نشده دارند. همچنین، طبق گزارشات DMA، ۷۷% از میزان ROI از ایمیلهای تقسیم بندی شده بدست میآید.
انتخاب معیارهای تقسیم بندی نیز کار دشواری است و به بررسیهای زیادی نیاز دارد. بعضی از این معیارها شامل موارد زیر میشود:
یک – جمعیتشناسی
یکی از اولین راههای تقسیم بندی لیست ایمیلها بر اساس دادههای مربوط به جمعیتشناسی مانند سن، جنسیت، موقعیت شرکت و سطح درآمد است که اطلاعات زیادی در مورد نیازها و علاقهمندی مشترکین در اختیار شما قرار خواهد داد. هرچه بتوانید اطلاعات بیشتری هنگام ثبت نام از مشترکین خود دریافت کنید، دادههای بیشتری برای تقسیم بندی بر اساس این معیار خواهید داشت.
اما تعداد این اطلاعات نباید آنقدر زیاد باشد که مخاطب را از ثبت نام کردن منصرف کند. بنابراین، معیارهایی که برای شما و کسب و کارتان مهم است را در سوالات موجود در فرایند ثبت نام قرار دهید. به عنوان مثال، اگر شما فروشنده لباس هستید، قطعاً جنسیت معیار مهمی است که باید پرسیده شود.
برای تقسیم بندی از ابزارهایی مانند Campaign Monitor هم میتوان استفاده کرد. فقط باید معیار و محتوای مورد نظرتان را انتخاب کنید و این ابزار تقسیم بندی را انجام میدهد.
دو – نتایج نظرسنجی و تستها
یکی دیگر از روشهای کسب اطلاعات کاربران، طراحی نظرسنجی و تست و در نهایت استفاده از نتایج آنها برای تقسیم بندی لیست ایمیلها است. نظرسنجیها نه تنها فرصتی برای بدست آورن دادههای جمعیتشناسی است بلکه علایق، ترجیحات و اعتقادات فردی کاربران را نیز مشخص میکند.
برای تشویق کاربران برای پر کردن نظرات، باید از ترفندهایی استفاده کنید؛ مانند “نظرسنجی زیر را پر کنید و یک جایزه دریافت کنید.” یا نظرسنجی را در قالب تست مطرح کنید تا پاسخ دادن به آن برای کاربر جذاب تر باشد.
سه – میزان فعالیت کاربران
یکی دیگر از روشهای بسیار ساده تقسیم بندی لیست ایمیلها بر اساس فعالیت کاربران است که این روش تاثیر زیادی بر نتایج کلی میگذارد. نرخ بازگشایی و نرخ کلیک که از طریق track کردن کمپینهای ایمیلی بدست میآید، معیارهای اصلی برای این تقسیم بندی هستند.
برای این منظور میتوانید کاربران را به دو دسته فعال و غیرفعال تقسیم کنید. کاربر غیرفعال کسی است که ایمیلهای شما را در سه ماه اخیر باز نکرده است و شما میتوانید برای این دسته از مشترکین یک کمپین اختصاصی برای فعال کردن مجدد آنها اجرا کنید. همچنین، میتوانید بر روی مشترکین فعال تمرکز کنید و به صورت خاص تر هدفگذاری کنید.
به عنوان مثال، ایمیلی راجع به حراج پیش رو برای آنها میفرستید؛ کسانی که بر روی لینک کلیک میکنند را جزو دسته “مشترکین علاقهمند” به حساب آورید و کمپین ویژهای برای آنها به عنوان “خریدار حراج” راهاندازی کنید. در صورتی که از ابزارهای ایمیلمارکتینگ مثل Mailchimpاستفاده کنید، این روش بسیار آسان است.
چهار- موقعیت جغرافیایی
این روش برای کسب و کارهایی که کاربرانی از اقصا نقاط جهان دارند مناسب است. به عنوان یک مثال موفق، نرخ بازگشایی Litmus به دلیل ارسال اعلامیههای کنفرانس به صورت جداگانه برای هر منطقه جغرافیایی، ۴۶% افزایش داشته است. راههای مختلف زیادی برای تقسیم بندی بر اساس دادههای جغرافیایی وجود دارد. برخی از این راهها در زیر آورده شده است:
- ایمیلهای مبتنی بر زمان؛ ایمیلهای خود را در زمانهای بهینه برای مشتریان در مناطق مختلف زمانی ارسال کنید. ابزارهای ایمیل مارکتینگ، این گزینه را در اختیار شما میگذارند که ایمیل را در Time zone هر منطقه سر ساعت مشخصی ارسال کنید. برای مثال، شما انتخاب میکنید که ایمیل در ساعت ۹ صبح به دست کاربران برسد. ابزارها به صورت خودکار، ایمیل را برای کاربران هر کشور، در ساعت ۹ صبح همان کشور ارسال میکنند.
- تبلیغات منطقهای؛ ارسال ایمیلهای متمرکز به مناسبت رویدادهای خاص در مناطق با فروشگاههای خاص. برندهایی که شعبههای مختلفی در شهرهای جهان دارند و میخواهند کمپینهای مشخصی برای افزایش فروش هر شعبه در نظر بگیرند، با تقسیم بندی لیست براساس موقعیت جغرافیایی کار خود را تسهیل میکنند.
- شخصیسازی مسیرهای سفر؛ جهتدهی به فروشگاه یا رویداد خاصی بر اساس موقعیت جغرافیایی مشترکین.
- محل خرید مشتریان؛ ارسال خریداران خاص و همیشگی به فروشگاه مربوطه.
- محتوای بر اساس منطقه خاص؛ برای جلب نظر مشترکین، در تیترها یا محتوای نوشته ایمیل خود از مکانهای خاص نام ببرید.
پنج – کسبوکارهای B2B و B2C و C2C
یکی از آسانترین راهکارهای تقسیم بندی لیستهای مشترکین برای کسبوکارهای B2B (Business to Business) و B2C (Business to Customer) و C2C (Customer to Customer) استفاده از دستهای است که هر کاربر به آن تعلق دارد.
شش – سوابق خرید
تقسیم لیست ایمیلها بر اساس خریدهایی که مشتریان در گذشته انجام دادهاند راه ساده دیگری برای بهینهسازی هدفمندی است. آسانترین روش، ارسال پیشنهادها و آیتمهای مشابه یا لوازم جانبی مرتبط با خریدهای قبل است. همچنین در صورتی که مشتری وسیلهای بخرد که به جایگزینی، پر کردن مجدد و یا نوسازی نیاز دارد، میتوانید ایمیلهایی متناسب با نیازهای احتمالی او ارسال کنید.
به عنوان مثال، اگر مشتری محصولی مرتبط با مو خریداری کند، میتوانید زمان تمام شدن آن را حدس زده و در موعد مقرر ایمیلی برای تشویق مجدد او به خرید آن محصول ارسال کنید. به منظور پیگیری فعالیتهای خرید، میتوانید از پلاگین eCommerce360 استفاده کنید و از این طریق لیست ایمیلهای خود را بر اساس محصول خریداری شده، نوع محصول خریداری شده و حتی عوامل ترکیبی تقسیم کنید.
هفت – میزان پول هزینه شده
اگر خریدهای مشتریان شما طیف وسیعی از هزینهها را شامل میشود، این نوع تقسیم بندی برای کسب و کار شما یک استراتژی کارآمد خواهد بود.
سوابق هزینه پرداخت شده مشتریان را بررسی کنید تا تشخیص دهید که کدام مشتریها مایل به خرید اجناس گرانقیمت تر و کدام یک مایل به خرید محصولات ارزانقیمتتر هستند. سپس ایمیلهایی هدفمند را با ارائه پیشنهادهایی که در محدوده قیمت خرید هر فرد است برای هر گروه ارسال کنید. میتوان مشتریان را به سه دسته زیر تقسیم کرد:
- خریداران VIP؛ مشتریان با درآمد بالا و خریداران کالاهای لوکس
- خریداران کالاها در حراج؛ اینها کسانی هستند که از طریق حراجیها و تخفیفها، تشویق به خرید کالا میشوند.
- مشتریان وفادار به برند؛ خریدارانی که مایل به خرید یک برند خاص هستند ولی از قیمتها آگاهی دارند
برای مشتریان VIP دعوتنامهها و رویدادهای منحصر به فرد و بدون ذکر قیمت ارسال میشود، اما برای دو گروه دیگر، پیشنهادهای تخفیف ۱۰ الی ۳۰ درصدی ارسال میشود.
هشت – رفتار در وبسایت
بررسی رفتار کاربران در وبسایت یکی دیگر از روشهای ساده بدست آوردن علایق بازدیدکنندگان است. به عنوان مثال، میتوانید ایمیلهای هدفمند را بر اساس صفحات خاصی که بازدید کردهاند، ارسال کنید. تعداد دادههای رفتاری که امروزه میتوان جمعآوری کرد، بسیار چشمگیر است.
ابزارهایی آنلاین، دادههای بسیاری مانند آیکونهای کلیک شده، زمان فعالیت در هر صفحه وبسایت، منوهای بازدیدشده و … را توسط کاربران ارائه میدهند. همچنین، با استفاده از ویژگی “هدف” در MailChimp (یکی از بهترین ابزارهای ایمیل مارکتینگ که در جلسات بعد به تفصیل در مورد آن صحبت خواهیم کرد.) میتوانید ایمیلهای هدفمند را بر اساس معیارهایی از قبیل موارد زیر ارسال کنید:
- صفحات بازدید شده توسط مردم
- صفحات بازدید نشده
- کاربرانی که صفحهای را بازدید کردهاند ولی صفحات مرتبط را از دست دادهاند.
- ویدئوهایی که توسط مخاطبان دیده شده و مدت زمانی که ویدئوها را تماشا کردهاند.
همچنین میتوانید بر اساس محتوای بازدید نشده (یا محتوایی که برای یک مخاطب جالب بوده و از آن بازدید کرده) توسط مخاطبان، ایمیلهای خودکار ارسال کنید و از سیستم اتوماسیون که در بخش قبل توضیح داده شد، استفاده کنید. طبق گزارشات وبسایت MailChimp، تقسیم بندی با استفاده از دادههای مربوط به رفتار کاربران در وبسایت باعث افزایش ۱۰٫۴۴ درصدی نرخ بازگشایی و ۱۵٫۶۹ درصدی نرخ کلیک ایمیلها میشود.
نه- زمان آخرین خرید
زمان آخرین خرید مشتریان، داده ارزشمندی در استراتژی تقسیم بندی لیست ایمیل است؛ زیرا کمپین ایمیلی برای مشتریانی که هفته پیش خرید کردهاند نباید با کمپین مشتریانی که آخرین خریدشان سه ماه قبل بوده است، یکسان در نظر گرفته شود. میتوان مشتریان را طبق این معیار، به دو دسته زیر تقسیم کرد:
خریداران معمول:
- این گروه به طور میانگین حداقل یک بار در ماه از شما خرید میکنند. بنابراین واضح است که این گروه به محصولات شما علاقهمند و مایل به خرید از برند شما هستند. شما میتوانید ایمیلهایی مانند موارد زیر برای این گروه ارسال کنید:
- اطلاعیه در مورد به روزرسانی محصولات و خدمات
- ارائه پیشنهادهای تبلیغاتی در مورد محصولات وخدمات
- ارتقا ویژگیهای محصولات و خدمات جدید
خریدارانی که تنها یک بار خرید کردهاند:
- این گروه به عنوان مثال، شش ماه قبل یکی از محصولات شما را خریدهاند و از آن زمان به بعد اقدامی به خرید نکردهاند. ایمیلهای شما باید به منظور بازگرداندن آنها و تشویق آنها به خرید طراحی شوند. این کار از طریق راههایی مانند موارد زیر امکانپذیر است:
- ارائه تخفیف شخصی روی خریدهای قبلی
- برجسته کردن ویژگیهای مثبت کسبوکارتان
- یادآوری برای خرید مجدد
شرکت Onward Reserve که یک خرده فروش آنلاین لباس مردانه است، از طریق استفاده از رویکرد مشابه توانست نرخ بازگشایی ایمیلها را ۴۱% و نرخ کلیک را ۱۸۳% افزایش دهد. این موفقیت در ایمیل مارکتینگ باعث شد فروش این شرکت ۲۷۸% افزایش یابد.
ده- علایق شخصی
این ترفند کمی پیشرفتهتر است اما در صورت استفاده از ابزار مناسب، کار نسبتاً سادهای است. میتوانید با امکان ایجاد پروفایلهای شخصی در وبسایت، اطلاعات دقیقی از مشترکین خود بدست آورید. همچنین، هنگام ثبت نام میتوانید علایق کاربران خود را بپرسید.
در صورت استفاده از ابزارهای ایمیل مارکتینگ مانند MailChimp و Campaign Monitor میتوانید به علایق و ترجیحات مشتریان پی ببرید. این ترفند باعث افزایش ۹٫۹۲ درصدی نرخ باز کردن و ۷۴٫۵۳ درصدی نرخ کلیک میشود.
اتوماسیون در ایمیل مارکتینگ ؛ مزایای تقسیم بندی
ایمیل ابزار منحصر به فردی برای مارکتینگ است؛ زیرا بر خلاف سایر رسانههای ارتباطی و اجتماعی مانند تلویزیون و رادیو، نیازی به نمایش یک محتوای عمومی برای همه افراد با سلیقههای مختلف نیست و امکان ایجاد محتوای منحصر به فرد برای انواع کاربران وجود دارد. این ترفند دارای مزایای زیر است:
- افزایش نرخ بازگشایی (Open Rate)
- افزایش نرخ کلیک (CTR)
- افزایش نرخ تبدیل (Conversion Rate)
- کاهش تعداد لغو اشتراک (Unsubscribe)
- کاهش میزان Spam شدن
- افزایش رضایت مشتریان
همچنین، تقسیم بندی لیست ایمیل باعث شخصیسازی میشود که در جلسه آینده در مورد آن بهطور مفصل صحبت خواهیم کرد. نظر شما درباره اتوماسیون در ایمیل مارکتینگ چیست؟ آیا اتوماسیون در ایمیل مارکتینگ میتواند کمک کند؟ نظرات خود را کامنت کنید.
36 پاسخ
خیلی عالی بود ممنونم
ممنونم
دوره خیلی خوبی دارین
ممنونم
لطف دارین
ممنونم
خواهش میکنم
به نکات خوبی اشاره شد
ممنون از توجه تون
بسیار عالی بود
ممنونم از مطالب خوبتون
خواهش میکنم
دوره بسیار خوبیه
ممنونم
سپاس
آقای ترابی مطالبتون عالیه
من دقت کردم اکثر افرادیکه کامنت میدن سوالات تخصصی نمیپرسن
و این نشون میده که مطالبتون رو کامل و جامع ارائه میدین
که همین جای هیچ سوالی رو باقی نمیگذاره !
موفق باشی آی تی من بزرگ
سپاس از شما
درباره میل چیمپ هم مطلب بگذارین
این مقاله را بخوانید : فروش بیشتر با ایمیل مارکتینگ – جلسه نهم: ابزار mailchimp
خیلی عالی توضیح دادید
ممنونم
خواهش میکنم
خیلی خوب بود
منتظر قسمت بعدی هستم
خواهش میکنم
سپاس از سایت خوبی که دارین
بسیار آموزنده و خوبه
خواهش میکنم
لطف دارین
مممنونم از دوره بسیار خوبتون
خواهش میکنم
درباره اتوماسیون بیشتر توضیح میدید؟
اتوماسیون در زبان یونان باستان به معنی خود فرمان است. اتوماسیون (Automation) ترکیبی است از دو کلمه “automatic” و “operation” و به معنی عمل کردن بدون عامل خارجی (انسان) یا با کمترین تاثیر، عامل خارجی است. به عبارتی اتوماسیون یعنی خودکارشدن عملیات. دو نوع از پرکاربرد ترین اتوماسیون ها اتوماسیون صنعتی و اتوماسیون اداری هستند
اتوماسیون صنعتی
روباتیزه کردن یا اتوماسیون صنعتی به معنی استفاده از ابزارهای کنترلی (مثلاً کامپیوتر) به منظور هدایت و کنترل ماشین آلات صنعتی و پروسه های تولید است.
در حیطه صنعتی سازی اتوماسیون قدم بعدی مکانیزه سازی است. به این شکل که مکانیزه سازی، ماشین را جایگزین نیروی فیزیکی انسان می کند فیزیکی و اتوماسیون نقش احساس و مجری بودن مستقیم انسان در صنعت را به شکل چشمگیری کاهش می دهد. تنها کاربرانی که در این سیستم ها در پروسه تولید شرکت دارند، ناظرانی هستند که به آنها مهندسین ساکن میگویند. چرخه ی تولید اتوماسیون سازی شده شامل کلیه عوامل لازم برای اندازه گیری، انتقال، نمایش، ذخیره سازی و تنظیم اطلاعات از مراحل ساخت و اجرای فرامین مربوطه می باشد. با روی کارآمدن تراشه های پردازش گر و کنترلر ایده ایجاد چنین سیستم هایی به وجود آمد. سیستم هایی که قادر باشند دخالت انسان در چرخه تولید را به حداقل رسانده و تنها او را ناظری بر پروسه ساخت گردانند. روباتهای صنعتی مهم ترین نقش را در این سیستم ها ایفا می کنند.
کاربرد اتوماسیون صنعتی اتوماسیون یکی از مهمترین ارکان تولید صنعتی به حساب می آید. تا قبل از روی کارآمدن این نوع سیستم ها از دستگاههای مختلفی برای کنترل خطوط تولید استفاده می شد، که هر کدام به صورت مستقل عمل می کردند و محدودیت های بسیاری داشتند؛ اما هدف از اتوماسیون سازی و استفاده از روبات، تزریق احساس به پروسه تولید است. هم سویی و هم هدف کردن دستگاهها و روباتها و ایجاد شبکه در یک نظام تولید، حاصل به کارگیری تکنولوژی اتوماسیون است؛ به عبارت دیگر اتوماسیون وظیفه ای بیش از کنترل فرایند تولید را بر عهده دارد؛ اما وظایف تعریف شده ی یک سیستم اتوماسیون که توسط کارشناسان مربوطه تنظیم شده است عبارتند از:
۱- جاری ساختن استراتژی های کنترلی در کارخانه.
۲- تبادل اطلاعات میان بخش های تولید.
۳- ایجاد یک واسطه بین کاربر و مجموعه تحت کنترل.
سیستم های اتوماسیون در هر دو نوع از فرایندهای تولید که شامل:
۱- فرایندهای پیوسته (واگرا) مثل پالایش، غذائی و …
۲-فرایندهای گسسته (همگرا) مثل خودرو، لوازم خانگی و … می شود، کاربرد دارند.
یک فرایند تولید متناسب با نوع محصول مورد نظر به سه بخش تولید، بسته بندی و توزیع تقسیم میشود. تولید مهمترین بخش فرآیند ساخت است. از سنجش کیفیت مواد اولیه، انجام عملیات ابتدائی ساخت روی آنها تا فراوری محصول نهائی و آزمایش های پایانی کنترل محصول. روباتهای جابه جا کننده و برش دهنده پای ثابت این بخش دراکثر خطوط تولید هستند؛ اما از آنجا که تمام فراورده ها و محصولات در پایان فرایند تولید نیاز به بسته بندی دارند و عواملی چون مدت مصرف، مسائل بهداشتی، سادگی حمل و… در کیفیت محصول و توزیع فروش آن تأثیر گذارند، پس توجه به این بخش الزامی است. از بارگیری محصول در خودروهای باربری تا عرضه محصول در فروشگاهها جزو بخش توزیع قرار می گیرد.
استفاده از روباتهای ویژه بارگیری و خطوط حمل و نقل هوشمند، از مهمترین دستاوردهای اتوماسیون در بخش توزیع محسوب می شود. اتوماسیون حتی در سطوح مدیریتی تولید نیز کارایی به سزایی دارد. این مهم به کمک واسط های ماشین انسان (HMI) انجام پذیر است. چرا که علاوه بر کنترل سیستم، جمع آوری، هماهنگ سازی اطلاعات و نمایش آن در سطوح مختلف مدیریتی را امکان پذیر می سازد. کنترل سیستم به کمک HMI از راه دور به سادگی امکان پذیر است.
اتوماسیون چیست
مزایای اتوماسیون صنعتی
روباتها اولین بار ۱۹۵۴ در صنعت به کار گرفته شدند. این روباتها که به بازوی روباتی معروف بودند، دارای سه محور آزادی برای حرکت بودند، امروزه همان روباتها با شش محور آزادی هستند. همچنین امروزه هدف از اتوماسیون برای شرکت های تولیدی از اهداف اولیه ای چون کاهش هزینه ها و افزایش تولید به اهداف والاتری چون افزایش کیفیت و انعطاف پذیری سیستم تغییر یافته است. اهداف اولیه بدون دوراندیشی و مشتری مداری بود.
امروزه کاربرد اتوماسیون صنعتی و ابزار دقیق در صنایع و پروسه های مختلف صنعتی به وفور به چشم می خورد. کنترل پروسه و سیستمهای اندازه گیری پیچیده ای که در صنایعی همچون نفت، گاز، پتروشیمی، صنایع شیمیایی، صنایع غذایی، صنایع خودرو سازی و غیره بکار می آید نیازمند ابزارالات بسیار دقیق و حساس می باشند. پیشرفتهای تکنیکی اخیر در کنترل فرایند و اندازه گیری پارامترهای مختلف صنعتی از قبیل فشار، دما، جریان و غیره باعث افزایش کیفیت محصولات و کاهش هزینه های تولید گردیده است.
به طور کلی برخی از مزایای اتوماسیون صنعتی از این قبیل اند:
– تکرارپذیری فعالیتها و فرایندها
– افزایش کیفیت محصولات تولیدی
– افزایش سرعت تولید (کمیت تولید)
– کنترل کیفیت دقیقتر و سریعتر
– کاهش پسماندهای تولید (ضایعات)
– برهمکنش بهتر با سیستمهای بازرگانی
– افزایش بهره وری واحدهای صنعتی
– بالا بردن ضریب ایمنی برای نیروی انسانی و کاستن از فشارهای روحی و جسمی
در حال حاضرارتقاء سطح کیفی محصولات تولیدی در صنایع مختلف و در کنار آن افزایش کمی تولید، هدف اصلی هر واحد صنعتی می باشد و مدیران صنایع نیز به این مهم واقف بوده و تمام سعی خود را در جهت نیل به این هدف متمرکز نموده اند.
لازمه افزایش کیفیت و کمیت یک محصول، استفاده از ماشین آلات پیشرفته و اتوماتیک می باشد. ماشین آلاتی که بیشتر مراحل کاری آنها به طور خودکار صورت گرفته و اتکای آن به عوامل انسانی کمتر باشد
اتوماسیون و امنیت کار
در زمینه امنیت کار تقریباً همه با اتوماسیون موافقند. چرا که در بسیاری از صنایع که برای انسان خطراتی وجود دارد (نظیر صنایع شیمیایی و اتمی) این سیستم از جایگاه والا و مؤثری برخوردار است. در عین حال در بسیاری از صنایع میزان دقت لازم به هیچ وجه توسط انسان دست یافتنی نیست. در اینگونه محیط ها نیز فقط باید از دستگاههای اتوماتیک و کنترل شده توسط کامپیوتر استفاده کرد.
اتوماسیون و انعطاف پذیری
تصور کنید مالک کارخانه ای هستید که بازار از محصولاتش اشباع شده است، یا کالای شما دیگر خریدار ندارد و یا به هر دلیل دیگری قصد دارید محصول دیگری تولید کنید. برای این کار شما باید تمامی دستگاههای خط تولید را تعویض کرده و به عبارت دیگر باید هزینه بسیار زیادی را برای جلوگیری از ضرر بپردازید؛ اما اگر به روی خط تولید خود یک سیستم اتوماسیون صنعتی را پیاده سازی کرده باشید و وظایف عمده ی ساخت را به روباتها محول کرده باشید، برای تعویض محصول تولیدی تنها کافیست نرم افزار شبکه خود تغییر داده و اندکی در سخت افزار خود دست ببرید؛ به عبارت دیگر با اتوماسیون صنعتی می توان از زیان های بزرگ و در واقع از ورشکستگی فرار و تنوع در تولید را ایجاد کرد.
اتوماسیون اداری
خودکارسازی اداری مجموعهای از روشها برای ثبت و نمایش و مدیریت روندهای اداری، فنی و مالی می باشد اما با وجود گذشت سالها از بکارگیری نرم افزارهای مکانیزه اداری و مالی در سازمانها, هنوز امور اداری و دفتری و گردش اسناد اغلب به طریقه سنتی انجام می گیرد. سرعت پایین، افزایش بوروکراسی غیر نیاز، وابسته شدن سیستم به افراد و نیز عدم هماهنگی روش سنتی با نرم افزارهای یکپارچه سبب افزایش قابل ملاحظه خطاهای انسانی و کاهش بهره وری در سازمانها میگردد. اتوماسیون اداری که دربرگیرنده سیستم های مالی, پرسنلی, اداری, بایگانی و فنی باشد و در یک مجموعه متمرکز و مرتبط قابل استفاده باشد سیستم ERP – Enterprise Resource Planning نیز میگویند. برنامه ریزی، سازماندهی، کنترل و نظارت بر عملکرد فعالیتهای درون سازمانی یکی از مهمترین معیارها و پیش نیازها در توسعه و کاربرد فناوری اطلاعات در سازمانهای امروزی محسوب میشود تحقیقات گروه (تحقیقات انجمن مدیریت جریان کار) نشان میدهد سازمانهای سنتی حتی موسسات موفق و مطرح جامعه, عملا تنها از ۳۰ درصد منابع انسانی خود استفاده میکنند و از ۷۰ درصد دیگر غیر از اتلاف وقت و سربار هزینه چیزی عایدشان نمیشود.
نگاه کلی به اتوماسیون اداری
اتوماسیون اداری عبارت است از متصل کردن اطلاعات کامپیوترهای موجود در یک سازمان به کمک شبکه و یا استفاده از یک برنامه نرم افزاری مشترک تا انتقال اطلاعات، آمارها، نامه ها و مکاتبات و نیز دستورالعمل ها به صورت کاملا یکپارچه و آسان انجام پذیرد و بدین ترتیب فرمولی جدید جهت طبقه بندی، تبادل، تنظیم و تصحیح اطلاعات درون سازمانی و تسریع بخشیدن به امر اجراء بدون نیاز به روش های دست وپاگیر و مرسوم اداری و با صرفه جوئی در زمان و مواداولیه مصرفی ایجاد شود.
حذف کاغذ از امور بایگانی و دفتری، رفع محدودیت فضا جهت بایگانی پرونده ها و ابزار آن مانند زونکن و پوشه، کاهش خطرات و مشکلات محیطی و آتش سوزی، افزایش ضریب امنیت در نگهداری از اطلاعات و پشتیبانی از اموراداری ازعمده ترین ویژگی های به کارگیری اتوماسیون اداری است.
تعالی سازمان ها با اتوماسیون اداری
هر سازمانی برای انجام ماموریت و رسیدن به اهداف معینی تشکیل میگردد و این اهداف، تعیین کننده فعالیتهای اساسی سازمان محسوب میشوند. با توجه به اینکه نتیجه اهداف، اندیشهها، فعالیتها و اقدامات انجام شده در هر سازمان بصورت اسناد و مدارک نگهداری میشود و این سوابق با صرف وقت و هزینههای زیاد فراهم میآیند، حاوی اطلاعات و تجربیات گرانبهایی میباشد که در تعالی اهداف سازمان نقش مهمی داشته و یکی از ابزارهای مهم مدیریت در تهیه برنامهها و تصمیم گیریهای استراتژیک محسوب میگردد. از این رو سیستم های مکانیزه، قدمی در جهت تسریع امور و اطلاع رسانی مناسب بالاخص در کشورهای در حال توسعه به حساب میآیند و بجاست که موسسات و سازمانها و بخصوص ادارات دولتی با دیدی آینده نگر به این مهم اهتمام ورزند. اتوماسیون اداری، بهترین ابزار برای رسیدن به راه کارهای مفید در جهت صرفه جویی زمان و استفاده بهینه از وقت در سازمان می باشد. راه حل های مکانیزه به گردش مکاتبات سازمان سرعت بخشیده و همچنین مدیریت بر گردش کارها را میسرمی سازد. دراین فرایند، حذف مکاتبات کاغذی، صرفه جویی و استفاده بهینه از زمان، عملی می گردد.
سیستم مکاتبات اداری به منظور مکانیزه نمودن مکاتبات در واحدهای مختلف اداری راه اندازی شده است. این سیستم مراحل مختلف گردش نامه از جمله نامه های ارسالی و دریافتی و کار با کارتابل های مختلف را انجام می دهد. هدف از پیاده سازی این سیستم، یکپارچه سازی علمیات گردش نامه در ادارات، حذف کاغذ، امکان کنترل گردش نامه و بررسی موقعیت نامه در هر زمان، امکان پیگیری نامه های ارجاع داده شده و یافتن نقاط گلوگاه گردش نامه که موجب توقف احتمالی نامه شده است، بایگانی الکترونیکی، بهره گیری از امضاء دیجیتالی و کارتابل الکترونیکی می باشد.
امروزه مدیریت برگردش کار و مکاتبات اداری و همچنین مدیریت زمان در سازمان ها و موسسات اقتصادی به کلی متحول شده است و استفاده ازروش های کند و مشکل ساز اداری غیرمکانیزه قابل قبول نمی باشد. حجم بالای اطلاعات و مکاتبات و دسترسی کند، مسئولین و مدیران را که به مدیریت زمان در مجموعه تحت رهبری خود بها می دهند، به سوی اتوماسیون اداری در ابعاد مختلف رهنمون ساخته است.
بسیاری از تکنولوژی های جدید بر پایه این جمله بوجود آمده اند “انسان فکر کند، ماشین کار کند “. ذهن انسان و برهمین اساس خود انسان از انجام کارهای جدید و یا فکر کردن بر روی راهکارهای جدید لذت می برد و از انجام کارهای تکراری گریزان است. امروزه تکنولوژی برای حل این مشکل به کمک انسان آمده است، اما از طرف دیگر با وجود گذشت سالها از پیاده سازی انواع سیستمهای مکانیزه مالی و صنعتی در سازمانها و موسسات اقتصادی کشورمان، امور اداری و دفتری و گردش اسناد مالی اغلب این موسسات به طریقه سنتی انجام می گیرد. سرعت پایین، افزایش بوروکراسی، وابسته شدن سیستم به افراد و نیز عدم هماهنگی این روش با سیستمهای مکانیزه به ویژه سیستم اتوماسیون اداری سبب افزایش قابل ملاحظه خطاهای انسانی و کاهش بهره وری در سازمانها شده است.
دوره خیلی خوبیه
واقعا ممنونم
خواهش میکنم
ممنون از وبسایت خوبتون
ممنونم
دوره هاتون عالیه
هیچی از دوره های بیرون کم نداره
سپاس ممنونم
دوست داشتم عالی بود
مممنونم
عالی نوشتین
ممنونم
خواهش میکنم