تولید محتوا چیست؟ چرا باید عاشق محتوا باشیم و وقت بزاریم؟

تولید محتوا چیست

برای دوستات هم بفرست

فهرست مطالب

تولید محتوا چیست ؟ سوالی که بیشتر اوقات پرسیده میشه و براش جواب های گوناگونی داده میشه. اما تولید محتوا به زبان ساده یعنی چی؟ چرا اصن باید تولیدمحتوا رو جدی بگیریم؟ تو این مقاله از رشد کسب و کار با جلال ترابی همراه باشید.

یادم میاد زمانی که برای اولین بار وبلاگ داخل اینترنت ساختم اولین محتوای خودمو بارگذاری کردم، بعدها که سایت زدم فهمیدم چقدر تولیدمحتوا جذاب و در عین حال سخته ! جذابه چون محتواتو بقیه میخونن و نظر میدن ، سخته چون باید بدونی چی مینویسی و هر چرت و پرتی رو نباید به خورد مخاطبت بدی، پس نیازه تا با تولید محتوا چیست بیشتر آشنا بشی.

اگه به تولید محتوا علاقه داری آموزش تولید محتوا رو از دست نده که کلی مطلب اینجا میتونی بخونی.

تولید محتوا چیست ؟ به زبان ساده بگو

قبل از اینکه درباره تولید محتوا چیست باهم صحبت کنیم باید بدونید که حوزه محتوا خیلی گسترده هست و از هرکسی درباره اینکه تولید محتوا چیه سوال بکنی، هرکسی یه جوابی بهت میده. به طور مثال :

  • وقتی توی اینستاگرام محتوای پیج های فالو شده رو میبینی
  • وقتی توی گوگل سرچ میکنی و به سایت من میرسی
  • وقتی به پادکستی گوش میکنی
  • وقتی کتاب PDF رو دانلود و مطالعه میکنی

در حال خوندن محتواهایی هستی که از قبل تولید محتوا شدند. به طور کلی هرچیزی که برای انسان قابل درک باشه و در بستر دیجیتال یا غیر دیجیتال قابل انتشار باشه رو محتوا میگن. تولید محتوا به زبان ساده یعنی :

تولید محتوا یعنی نوشتن، طراحی، ضبط و ساخت هرچیزی که انسان‌ ها میتونن درکش کنن و در بسترهای مختلف قابل انتشارباشه و برای دستیابی به اهدافی مثل کسب درآمد (مستقیم یا غیرمستقیم)، افزایش فروش، وفاداری مشتری و تبلیغات ازش استفاده میشه.

درباره اهمیت تولید محتوا و بی تفاوتی برای ننوشتن بخون تا بدونی چرا توی تولید محتوا تنبل هستیم!

تولید محتوا پازل چسبیده به بازاریابی محتوا

بین کسی که دائما توی اینترنت با محتوای خاص به خودش میبینیش و کسی که فقط حرف از تولید محتوا میزنه اما ردی ازش توی اینترنت نمیبینی خیلی فرق هست. فرق اصلی هدف از تولید محتوا و انتشار اون هست.

  • اولا افراد یا کسب‌ و کارها از تولید محتوا برای اهدافی مثل کسب درآمد، بازاریابی، برندینگ و فروش استفاده می‌کنن.
  • دوما هر محتوایی نمیتونه در راه رسیدن به این اهداف کمک کنه و تولید محتوا فقط یه مرحله از چرخه بازاریابی محتوایی به حساب میاد.

چرخه‌ ای که به ترتیب شامل مراحل زیر است:

  • هدف‌گذاری
  • تدوین استراتژی
  • تولید محتوا
  • توزیع
  • ترویج
  • تحلیل
  • اصلاح و به‌روزرسانی

خلق محتوا بدون بقیه مراحل فایده زیادی نداره و برای دیده شدن باید بازاریابی محتوا هم بکنید. این دقیقا مثل دویدن روی تردمیل هست که فقط در یه جای ثابت در حال دویدن هستید اما هیچ اتفاقی نمیوفته.

تولید محتوا چیستمجله‌ های فیزیکی اولین بستر برای تولید محتوای متنی

شرکت جان دیر (John Deere) فعلی بزرگترین تولیدکننده ماشین‌ آلات کشاورزی در جهان هست، این شرکت در سال ۱۸۳۷ توسط آهنگر و مخترعی به همین نام بنیانگذاری شد. وقتی کسب‌ و کار John Deere رونق گرفت مثل بقیه شروع به تبلیغات کرد.

با این که تبلیغات تا حدودی تونست به فروش ادوات کشاورزی کمک کنه اما نتونست یه ارتباط دائمی با مشتریان برقرار کنه. (مشکلی که الان توی اکثر کسب و کارهای آنلاین ایرانی هم وجود داره.

ایده ی مجله ی فیزیکی به ذهنشون خورد، اما نه با اخبار زرد و کپی بلکه اسم مجله رو The Furrow گذاشتند و فقط مخصوص کشاورزان بود. این مجله مطالب آموزشی و خبری درباره کشاورزی داره و در کنار این مطالب، محصولات تولیدی شرکت John Deere رو معرفی میکنه

مجله The Furrow اولین تلاش جدی برای بازاریابی محتوایی بود و جالبه بدونید که این مجله هنوز هم منتشر میشه. البته وبسایت و شبکه‌ های اجتماعی The Furrow برای نسل جدید جذابیت بیشتری دارن.

اولین سردبیر این مجله آقای Sizemore نکات جالبی درباره سیاست مجله گفته که هنوز هم کارسازه. Sizemore میگه :

تمام تمرکز محتوای مجله روی کشاورزان بود نه محصولات شرکت جان دیر! ما مدیران خود رو قانع کردیم که داستان‌ ها کوتاه‌ تر بشن و از تصاویر بزرگتری استفاده کنیم چون مردم حوصله خوندن مطالب طولانی رو ندارن. ما از تصاویر منحصر به فرد استفاده میکردیم چون هیچ مجله دیگه ای این کار رو نمیکرد.

مشخص بودن هدف در مجله The Furrow

همون طور که از صحبت های سردبیر مشخص هست، جامعه مخاطب که ” کشاورزان ” هستند و نوع محتوا ” محتوای سرگرم کننده نه محتوای طولانی ” باعث شده تا با یادگیری نکات و اصول کشاورزی محصول بیشتر و بهتری برداشت کنن و در کنار اون با محصولات جان دیر یا طرز استفاده از هرکدوم آشنا بشن.

مجله به اندازه‌ ای موفق شد که کشاورزها اونو به عنوان یه منبع معتبر اطلاعات کشاورزی میخوندن و تصاویر مجله را روی دیوار خانه خودشون میچسبوندند.

در حال حاضر مجله به ۱۲ زبان و در ۴۰ کشور منتشر میشه که در نقطه اوج ۴ میلیون خواننده داشت و حالا با فعال شدن کانال‌ های دیجیتال (مثل : شبکه های اجتماعی و سایت) نسخه چاپی هنوز حدود ۱/۵ میلیون مشترک داره.

بعد از موفقیت این مجله، تعداد زیادی مجله ی مشابه توسط کسب‌ و کارها راه اندازی شد و مجله‌ ها به چنان رونقی رسیدن که خیلی‌ ها مشترک دائمی چند مجله عمومی یا تخصصی میشدن.

توی ایران از این نوع مجله های موفق کم نداریم :

  • مجله ماشین
  • دانستنیها
  • دانشمند
  • موفقیت (دکتر احمد حلت)
  • خانواده سبز

اگر متولد دهه ۸۰ به بعد باشی شاید هیچ کدوم رو ندیده باشی اما توی اینترنت سرچ بزنی نسخه هایی از اونا رو حتما پیدا میکنی. البته مجله موفقیت دکتر احمد حلت نسخه الکترونیکی هم داره.

دوران تبلیغات در عصر سلطنت رادیو و تلویزیون

از حدود دهه ۱۹۲۰ میلادی یعنی زمانی که در هر خانه یه رادیو بود، تولید و بازاریابی محتوا وارد عصر جدیدی شد. صدا و بعد از اون تصویر به کمک تلویزیون اومد و یه بازار نوپای جدید رو خلق کرد. با این که در این دوره هم نمونه‌ هایی از تولید محتوا با اهداف کسب درآمد و بازاریابی دیده میشه اما تبلیغات خیلی پررنگ‌ تر بود.

اگه به دیجیتال مارکتینگ علاقه داری و دوست داری تا با اون بیشتر آشنا بشی آکادمی دیجیتال مارکتینگ رو دنبال کن.

اولین سریال رادیویی به سفارش شرکت Procter & Gamble در دهه ۱۹۳۰ از رادیو پخش میشد و وسط تون صابون‌ های تولیدی همین شرکت رو معرفی میکردن و این سریال طرفدار زیادی پیدا کرد. سبک خاص داستان و کش دادن الکی باعث شد اصطلاح سریال آبکی یا نمایش صابونی (Soap Opera) برای همه سریال‌ های رادیو و تلویزیونی مشابه استفاده بشه.

این نهضت تا روی کار اومدن اینترنت ادامه پیدا کرد…

عصر طلایی اینترنت و تولید محتوای الکترونیکی

فکرشو بکن، چقدر دنیای بدون اینترنت کسل کننده بود و جذابیتی نداشت؟! وقتی اینترنت به خانه های مردم اومد هیچ کس به فکرش نمیرسید که روزی برسه برای تبلیغات کسب و کار مجبور باشیم توی شبکه های اجتماعی و اینترنت هزینه کنیم. یا حتی سایت خودمونو سئو کنیم تا توی کلمات هدفمند مشتری ما رو پیدا کنه….

رونق گرفتن تولید محتوا در عصر اینترنت به چند تا فاکتور مهم بر میگرده :

  • گسترش وبلاگ‌‌ ها و بعدا سایت ها
  • شروع به کار موتور های جستجو به ویژه گوگل
  • ظهور شبکه‌ های اجتماعی و پیامرسان ها

سال های اول حضور اینترنت در کنار رسانه های جمعی مثل تلویزیون و رادیو، این ابزار فقط برای کارهای ساده ازش استفاده میشد اما به سرعت تبدیل به اقیانوسی از اطلاعات رایگان و پریمیوم شد.

صدها وبلاگ شروع به انتشار مقالات، اخبار و تصاویر کردن و پیدا کردن اطلاعات مورد نیاز در این اقیانوس سخت شد پس موتور های جستجو مثل گوگل وارد شدن و کار رو برای پیدا کردن صفحات مرتبط برای کاربران راحت تر کردن.

تولید محتوا چیستسوالی که ممکنه بپرسید : مردم برای چه چیز هایی جستجو می‌کردن؟ تقریبا برای هرچیزی از راهنمای سرویس کولر آبی بعد گذروندن تابستان داغ گرفته تا مقاله های علمی و حتی خرید یه محصول به صورت آنلاین.

اینجا برگ برنده دست شخص یا شرکتی هست که تولید محتوای بیشتر و هدفمندی رو داشته باشه !

گری وی، کارآفرینی معروف اینترنتی در این باره میگه :

اگه تولید محتوا نمیکنید ، پس وجود خارجی ندارید!

نقطه عطف سوم ظهور شبکه‌ های اجتماعی و پیامرسان هایی مثل تلگرام بود. اگه یادتون باشه گفتم که برند ها فهمیدند باید با مشتری ارتباط برقرار کرد اونم از نوع نزدیکش! و چه چیزی بهتر از شبکه‌ های اجتماعی؟!!

تولید محتوا یا تبلیغات؟

ممکنه این سوال براتون پیش اومده که تولید محتوا با تبلیغات چه فرقی داره و دقیقا کدومش باید کجا استفاده بشه؟

  • تبلیغ پیامی یکطرفه ست که یه پیام رو به مخاطب منتقل میکنه. منظور از «پیام» یعنی پیامی مناسب، در زمان و مکان مناسب. هدف تبلیغات هرچیزی میتونه باشه؛ از یه محصول ساده تا تبلیغ یه باور یا عقیده…
  • تولید محتوا یکی از مراحل چرخه بازاریابی مبتنی بر محتواست و روشی برای برقراری ارتباط دوطرفه و پایدار با مخاطب هست. به طور کلی (نه همیشه) هدف تولید محتوا کسب درآمد مستقیم (از خود محتوا) یا غیر مستقیم (بازاریابی برای محصول یا خدمات) هست.
  • تبلیغات بیشتر در مرحله فروش محصول اثر میزاره اما تولید محتوا در مراحل پایین‌ تر قیف فروش تاثیر بیشتری داره.

بزار یه مثال بزنم :

ما با دیدن بیلبورد تبلیغاتی با برند یه آژانس مسافرتی فقط آشنا میشیم اما دنبال کردن شبکه‌ های اجتماعی و تماشای کلیپ‌ هایی جذاب از جاذبه‌ های گردشگری و نظر نوشتن زیر پست‌ ها ما رو به برند وابسته میکنه.

هر کسب و کاری نیاز به تولید محتوا داره؟

تولید محتوا با وجود اینترنت و پلتفرم های مختلف مثل سایت، شبکه های اجتماعی، پیامرسان ها یه امر ضروری به حساب میاد. اگه کسب و کار شما در فضای آنلاین حضور نداشته باشه و با تولید محتوا اعلام حضور نکنه، کسب و کار شما به زودی عمرش رو به پایان هست!!!

تولید و بازاریابی محتوا مزیت‌ های زیادی داره :

  • از خودش میشه درآمد کسب کرد
  • برای محصول یا خدمات شما مشتری میاره
  • یه روش کم هزینه ست
  • کمک به ایجاد شهرت، اعتماد و اعتبار میکنه
  • نتایج و عملکرد اون به راحتی قابل استناد هست
  • مشتریان شما رو وفادار میکنه
  • باعث جلب اعتماد میشه
  • به مرور زمان تبدیل به یه مرجع معتبر در زمینه خودتون میشید

هرکسب و کاری میتونه از روش های مختلف تولید محتوا بهره بگیره و حضور توی شبکه اجتماعی و سایت داشتن یه امر ضروری به حساب میاد.

تجربه :

خیلی از کسب و کار ها و افراد بهم پیام میدن که ما چطوری شروع کنیم و چه چیزی رو تولید محتوا کنیم؟ اگه سوال تو هم همینه بهت پیشنهاد میکنم راهنمای تولید محتوای حرفه ای رو حتما بخونی. وقتی میخوای شروع کنی زیاد سخت نگیر و با هرکدوم که راحت تری (سایت یا شبکه اجتماعی) با یکی شروع کن و کم کم گسترش بده.

تولید محتوا چیستمحتوا یه بیزینس به حساب میاد

افراد زیادی هستن که شغلشون تولید محتوا هست و به سه روش متداول از این کار درآمد دارن :

  • تولید محتوا برای مشتری و دریافت هزینه
  • تولید محتوا برای سایت خودشون (معرفی و فروش محصول یا سایت محتوایی که پلن درآمد اون از تبلیغات هست) کافیه تا یه وبسایت پربازدید ایجاد کنین؛ کانال‌ ها و صفحه‌ های پرطرفدار در شبکه‌ های اجتماعی بسازید و بعد سفارش تبلیغات بگیرید.
  • فروش محتوا : در روش فروش خود محتوا هم باید محتوای تولیدی به اندازه‌ای ارزشمند باشه که مخاطب حاضر بشه برای اون پول بده

شغلی به اسم تولید محتوا

با همه گیر شدن اینترنت و به خصوص بعد از سرایت ویروس کرونا به کل دنیا، شغل تولید محتوای دیجیتال در سال های اخیر متقاضی زیادی پیدا کرده و خیلی از افراد این شغل رو به عنوان شغل اصلی خودشون انتخاب میکنن و برای بعضی هم شغل دوم هست.

برای من تولید محتوا یه سیکل لذت بخش هست و سعی میکنم با نوشتن محتوای جذاب و کاربردی، مهم ترین مفاهیمی که در زمینه سئو و دیجیتال مارکتینگ هست رو به ساده ترین روش برای شما بازگو کنم.

کارشناس تولید محتوا میتونه برای وبسایت‌ ها مقاله بنویسه، برای شبکه‌ های اجتماعی مثل اینستاگرام پست بسازه و منتشر کنه یا ویدیو کلیپ، پادکست، ایبوک و … تولید کنه.

امروزه شغل کارشناس تولید محتوا یک شغل نسبتا تخصصی شده؛ یعنی یه نفر نمیتونه چند تا کار رو باهم انجام بده، بدون دانش و تجربه هم هرکسی نمیتونه یه شبه کارشناس تولید محتوا بشه و زمان بر هست.

در حال حاضر، مشاغل تولید محتوا به طور عمده متمرکز بر تولید محتوا برای سایت و شبکه‌ های اجتماعی هستن؛ و متاسفانه در ایران به دلیل فیلتر شدن اکثر شبکه‌ های اجتماعی به جز اینستاگرام (اگه اونم مثل تلگرام دچار فیلتر نشه!) بخش بزرگی از تولید محتوا محدود به سایت‌ ها و اینستاگرام شده.

اگه همین الان سری به سایت‌ های کاریابی و آگهی استخدامی بزنین، می‌بینین که همه شرکت‌ ها دنبال نیرو های تولید محتوا برای سایت و اینستاگرام خودشون هستن.

ایده : اگه به تولید محتوا علاقه داری اما مثل من دوست داری برای خودت تولید محتوا بکنی تا برای شخص دیگه حتما درباره فریلنسر شدن به زبان ساده و دلایل داشتن سایت شخصی رو حتما بخون.

شغل تولید محتوا برای اینستاگرام چیست؟

اینستاگرام از شبکه های اجتماعی پرمخاطب ایرانی هست که جایگزینی هم فعلا براش وجود نداره، خیلی از شرکت ها بعد از کرونا به اهمیت این شبکه پی بردن و دنبال کسانی میگردن که بتونن تولید محتوای پیجشون رو دست بگیرن. اما برای یه پیج اینستاگرامی چه چیزهایی رو باید به عنوان تولید محتوا در نظر بگیریم؟

  • نوشتن کپشن
  • تولید عکس نوشته
  • گرافیک و طراحی پست و استوری (کار با ابزارهای فتوشاپ، ایلاستریتر یا انواع اپلیکیشن‌های موبایل ساخت پست و استوری)
  • آشنایی به اصول فیلمبرداری و عکسبرداری
  • مهارت ویرایش ویدیو (در حد کارهای ساده)
  • مدیریت پیج (گذاشتن پست و استوری، پاسخگویی درست به کامنت‌ ها و پیام‌ ها)
  • تحلیل و ثبت گزارش بازخوردها و آمارهای پیج

هرچی پیج فالوور بیشتری داشته باشه امکان داره تا تعداد ادمین ها بالاتر بره و کارها میان ادمین ها تقسیم بشه تا هرکسی به صورت اختصاصی روی یه موضوع تمرکز کنه و از کیفیت کار نیوفته.

شغل تولید محتوای متنی برای سایت چیست؟

یه نفر تولید محتواکار متنی برای سایت ها باید مهارت های زیر رو داشته باشه:

  • نویسندگی
  • کپی‌ رایتینگ (نوشتن جملات تبلیغاتی و جذب کننده)
  • طراحی پست (البته نه در حد یک گرافیست)
  • اصول بازاریابی دیجیتال
  • هنر سرچ زدن
  • سئوی محتوا
این مهارت ها مهم هست و داشتن همه اونا باهم یه مزیت بزرگ برای شخص حساب میشه. یکی از مهارت های مهمی که باید کارشناس تولید محتوا بلد باشه نوشتن تیتر جذاب برای محتوا هست که توصیه میکنم حتما بخونی.

بازار کار تولید محتوا چیست و در ایران چطوری هست؟

در حاضر همکاری و استخدام کارشناس تولید محتوا خیلی زیاد اما تعداد افراد متخصص و کار کشته تو این حوزه خیلی کم هست. اگه نگاهی به آگهی های استخدام و همکاری در زمینه تولید محتوا بیندازید متوجه این موضوع میشد که چقدر کسب و کار توی ایران وجود داره که نیاز به تولید محتوا در زمینه اختصاصی خودش داره.

با وجود همه این داستان ها، بازار تولید محتوای الکترونیکی و اینترنتی در ایران یه بازار خامی به حساب میاد و هر قسمتی از این بازار بزرگ رو به دست بگیرید و در اون عمیق بشید بازم کم هست!!! پس از همین امروز یه فکری بکنید…


تو این مقاله سعی کردم درباره تولید محتوا چیست به زبان ساده صحبت کنم و هرچیزی که مربوط به تولید محتوا چیست میشه رو براتون بگم.

  • اگه سوالی درباره محتوا دارین ، نظر بزارین
  • مفید بود؟ برای دوستات در شبکه های اجتماعی هم به اشتراک بزار

12 پاسخ

  1. وبسایتتون خیلی عالیه
    همیشه دنبال میکنم
    خوشحالم که باز دوباره هرروز دارید محتوا میگذارید
    بازم ادامه بدید
    ما همیشه میخونیم

  2. جلال جان از طرز فکرت خیلی خوشم میاد
    تو مقاله های مشابه به همین مقاله همه درباره استخدام و همکاری برای شرکت های دیگه صحبت کردن ولی تو اومدی درباره داشتن سایت محتوایی گفتی
    واقعا بهم ایده خیلی خوبی داد دمت گرم داداش

    1. سلام
      اگر نوعش رو تعیین میکردید خیلی بهتر بود.
      1 – اگر محتوایی هست ، روی ورودی گوگل + سوشال مدیا کار کنید پلن درآمد از محتوا رو دارید
      2 – اگر فروشگاهی هست با اومدن توی کلمات هدفمندی که مشتری شما سرچ میکنه به شما درآمد میده + درکنارش یه مجله نجوم داخل سایت داشته باشید عالی میشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *