اجرای کمپین دیجیتال مارکتینگ ؛ یک کمپین دیجیتال مارکتینگ موفق راه اندازی کنیم !
اجرای کمپین دیجیتال مارکتینگ چطور باید باشد؟ در این مقاله قصد دارم تا به مهم ترین نکات برای راه اندازی یک کمپین دیجیتال مارکتینگ اشاره کنم که بسیار مهم و کاربردی هستند. در ادامه همراه با آی تی من باشید.
با توجه به اهمیت روز افزون دیجیتال مارکتینگ در دنیای امروز به زودی به زمانی میرسیم که تنها راه رقابت و حفظ سهم بازار در هر کسب و کاری، بازاریابی دیجیتال خواهد بود. در نتیجه اگر برای کسب و کار خود به دنبال برندسازی هستید، می خواهید با مشتریان خود ارتباط موثر برقرار کنید و از برترین های صنعت خود باشید، باید به فکر طراحی کمپین دیجیتال مارکتینگ باکیفیتتر و موفقتری باشید.
فهرست مطالب
کمپین دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی آنلاین چیست ؟
کمپین دیجیتال مارکتینگ یک طرح بازاریابی آنلاین است که توسط کسب و کارها انجام میشود. هدف از این کمپینها جلب توجه مخاطبان، برقراری ارتباط با آنها، افزایش ترافیک سایت یا افزایش نصب اپلیکیشن و در نتیجه افزایش درآمد و بالا رفتن نرخ بازگشت سرمایه (ROI) است. یک کمپین دیجیتال می تواند شامل ایمیل مارکتینگ ، سرچ مارکتینگ ، موبایل مارکتینگ، بازاریابی محتوا ((content marketing و … باشد.
کمپین تبلیغاتی از جملهی واژههایی است که این روزها زیاد به کار برده میشود.
معمولاً مهمترین صفتی که در توصیف کمپین های تبلیغاتی مورد استفاده قرار میگیرد، حجم ریالی کمپین است. بارها میشنویم که فلان شرکت، یک کمپین تبلیغاتی ده میلیاردی اجرا کرده است. یا شرکت دیگری، با وجود علاقه به اجرای کمپین های تبلیغاتی، بودجه ی کافی برای اجرای آنها در اختیار ندارد. معمولاً در میانه بحثهای مربوط به بودجه و تقسیمبندی آن، فلسفه اصلی «کمپین» به فراموشی سپرده میشود.
معیارهای دقیق برای ارزیابی و اثربخشی
کمپین تبلیغاتی ، چیزی است که در اکثر مواقع معیارهای دقیق برای ارزیابی اثربخشی آن وجود ندارد یا کمتر به کار گرفته میشود.
- شرکتها و سازمانهایی که به صورت دائمی برنامههای تبلیغاتی گسترده اجرا میکنند معمولاً به تدریج به اثربخشی نسبی رسانه ها و تکنیکها و ابزارهای مختلف پی میبرند.
- اما شرکتها و سازمانهایی که تجربه قبلی ندارند یا به سازمانهای طراح کمپین تبلیغاتی به صورت مطلق اعتماد میکنند عموماً در معرض یک خطر جدی هستند.
- اکثر سازمانهایی که در ایران در حوزهی طراحی کمپین های تبلیغاتی فعالیت میکنند، در حوزهی تهیه و اجاره و عرضه رسانه هم فعالیت دارند.
برخی نکات مهم دیگر
- برخی شرکتها به صورت گسترده بیلبوردهای مختلف در سطح شهرها را در اختیار دارند.
- برخی دیگر از ارتباط نزدیک با صدا و سیما برخوردار هستند.
- برخی دیگر، دسترسی بسیار خوب به دادههای کاربران آنلاین (مانند ایمیل) دارند.
- برخی دیگر شماره تماس بسیاری از مردم را به شیوه های مختلف تهیه کرده اند.
- گروه دیگری با رسانه های مکتوب نظیر مجله ها و روزنامه ها رابطه دارند.
حاصل این ارتباط و دسترسی به منابع، این میشود که یک شرکت به شدت تاکید میکند که استفاده از بیلبوردها اثربخش ترین قسمت کمپین تبلیغاتی است و شرکت دیگری فضای فیزیکی را به طور کامل رد و فعالیت انحصاری در فضای مجازی را توصیه میکند.
یکی معتقد است شبکه های داخلی بیننده ندارند و شبکه های ماهواره ای گزینه خوبی هستند. دیگری اصرار دارد که حرکت به سوی شبکه های ماهواره ای به دلیل محدودیتهای قانونی در ایران، یک خودکشی استراتژیک است.
کافی است شرکت طراح کمپین تبلیغاتی، رسانههای مختلف را در اختیار داشته باشد تا سبدی از خدمات را ارائه کند و در این حالت کار بسیار دشوارتر میشود.
حالا نمیتوان حدس زد که سبد رسانههای پیشنهادی، بر اساس هدفها و نیاز مشتری محاسبه و تعیین شده یا بر اساس ظرفیت های خالی آژانس تبلیغاتی.
ناآگاهی صنایع و کسب و کارها
ناآگاهی صنایع و کسب و کارها، خصوصاً کسب و کارهای کوچک و متوسط (SME = Small & Medium Enterprises) باعث شده که قسمت عمدهای از سود ناشی از کسب و کارها، در رقابت های رسانهای غیر حرفهای، هزینه شود.
تبلیغات محیطی و رسانه های تبلیغاتی مورد استفاده در کمپین های تبلیغاتی معمولاً اثربخشی پایین دارند
برای درک بهتر کمپین تبلیغاتی، باید به خاطر داشته باشیم که خود مفهوم تبلیغات، پایههای مشخصی دارد که در قالبهای مختلف مورد بحث قرار گرفته است. شاید یکی از مدلهای ساده که تصویر خوبی از تبلیغات ارائه میدهد مدل ۵M باشد. به این پنج واژه توجه کنید:
Mission (ماموریت) – Money (پول و بودجه) – Message (پیام) – Media (رسانه مورد استفاده) – Measurement (ارزیابی اثربخشی تبلیغات)
کمپین تبلیغاتی و طراحی کمپین با هدف افزایش فروش و جذب مشتری
البته اختلاف نظر از جایی آغاز میشود که بحث تقدم و تاخر این ۵ عامل مطرح شود. آژانس های تبلیغاتی معمولاً بحث را از M مربوط به Money شروع میکنند در حالی که برای مشتری، M مربوط به Mission و ماموریت مهمتر است.
در مورد هر یک از این M ها، بحثهای مختلفی وجود دارد که پس از شناختن بهتر آنها، می توانیم گفتگوی بهتری با آژانس های تبلیغاتی و طراحان کمپین های تبلیغاتی داشته باشیم.
در حال حاضر شاید تعریف سادهای از کمپین تبلیغاتی که به مفاهیم فوق هم اشاره داشته باشد این است که:
کمپین تبلیغاتی مجموعهای از فعالیتهای تبلیغاتی چندجانبه است که قبل از هر چیز پیام هدف کمپین مشخص شده، مخاطب تعیین شده و با برنامهریزی دقیق، بکوشد پیام مناسب در دوره زمانی مناسب با بودجه مناسب برای مخاطب مناسب ارسال شده و تعداد بیشتری از مخاطبان را برای نزدیک تر کردن ارتباط با مالک کمپین، ترغیب نماید.
آشنایی بیشتر مشتریان با مفاهیم ساده و اولیه در طراحی کمپین تبلیغاتی در بلندمدت به نفع کمپین نویس ها و آژانس ها هم هست. فضای صنعتی و خدماتی و اقتصادی کشور (با صرف نظر از شرکتهایی که پول و درآمد را تقریباً رایگان یا با رانت کسب میکنند) مملو از شرکتهایی است که به دلیل تجربهی بد قبلی یا عدم شناخت کافی از صنعت تبلیغات، جرات وارد شدن به این فضا را ندارند.
مفهوم کمپین در کمپین تبلیغاتی
لغت کمپین در اصل به معنای یک عملیات نظامی یا سیاسی است در یک ناحیه محدود بر روی گروه هدف از پیش تعیین شده با هدف و نتیجه از پیش تعیین شده است. زمانی که از کمپین تبلیغاتی نام میبریم نیز تقریباً معنای مشابهی مد نظر است.
اگر شناخت کافی از برند، محصول و بازار خود داشته باشیم، کمپین تبلیغاتی – به نسبت – هزینه بسیار کمی خواهد داشت. اما هر چه شناخت ما از خودمان و شرایط محیطی کمتر باشد هزینه های کمپین بالاتر خواهد رفت. درست مانند یک عملیات نظامی که با کمترین شناخت نسبت به دشمن و منطقه عملیاتی انجام شود. بدیهی است که چنین عملیاتی بیشترین کشته و کمترین دستاورد را خواهد داشت.
کمپین واقعا کمپین
برای اینکه یک «کمپین تبلیغاتی» واقعاً «کمپین» باشد و به یک «عملیات چریکی با تعدادی تک تیرانداز هماهنگ نشده» تبدیل نشود فاکتورهای متعددی باید مورد توجه قرار گیرند که در اینجا برخی از آنها را مورد توجه و بررسی قرار میدهیم. اگر چه همه ویژگیهای اشاره شده در همه کمپین ها الزاماً قابل استفاده نیستند اما آشنایی با آنها میتواند ایدههای خیلی خوبی در طراحی کمپین به ما بدهد:
همراهی با یک جریان اجتماعی: هر زمان در یک جامعه چند موضوع به عنوان دغدغه مطرح میشوند. در ایران برخی از این دغدغهها مناسبتهای مذهبی هستند. عاشورا. محرم. نیمه شعبان. مبعث. برخی از دغدغهها مناسبتهای ملی هستند مانند نوروز. برخی دیگر دغدغههای اجتماعی مثل یارانهها، کنکور، ازدواج جوانان، تشویق به زاد و ولد بیشتر، محیط زیست و …
اگر کمپینی بتواند از فضای موجود در جریانهای اجتماعی استفاده کند، طبیعی است که هزینه اجرای خود را کاهش و میزان تبلیغات دهان به دهان خود را افزایش میدهد. در ایران، متاسفانه اکثر کمپینها فقط به مناسبتها توجه میکنند. هدیه روز مادر، هدیه روز پدر، نیمه شعبان و … نمونه هایی از این کمپین ها هستند. اگر چه هرگز برای مخاطب قابل درک نیست که چرا باید قیمت خودرو پراید در روز تولد امام زمان، با یک هفته قبل یا بعد از آن متفاوت باشد.
مرتبط : آموزش دیجیتال مارکتینگ
چگونه یک کمپین دیجیتال مارکتینگ موفق را به درستی اجرا کنیم؟
جهت تشخیص بهترین رسانه برای اجرای کمپین تحقیقات بازار انجام دهید.
در ابتدای هر فعالیت بازاریابی، بررسی بازار امری بسیار مهم است.یکی از دلایل اهمیت تحقیقات بازار این است که به شما کمک می کند رسانه هایی که مخاطبین شما بیشتر به آنها توجه می کنند را پیدا کنید. با استفاده از نتایج تحقیقات بازار و بخش بندی بازار (segmentation) ، از بین بخشهای مختلف مخاطب و یا گروه هدف(target group) خود را پیدا کنید. این کار را میتوانید با درخواست پر کردن پرسشنامه، گرفتن اطلاعات کلی مشتری بعد از خرید و یا گرفتن اطلاعات مشتریان بالقوه و بالفعل از منابع معتبر انجام دهید.
این اطلاعات علاوه بر استفادههای خوبی که در زمینه طراحی و رفع معایب محصولات و خدمات بر اساس نیاز و علاقه مخاطبان دارد، به شما کمک میکند تا از ویژگیهای مختلف علاقمندان به محصولات خود مطلع شوید و در نتیجه از راه درست با آنها ارتباط بگیرید و کمپین دیجیتال مارکتینگ خود را راه اندازی کنید.
تخفیفات در بازار
مثلا ممکن است با استفاده از تحقیقات بازار به این نتیجه برسید که مشتریان شما بیشتر از شبکه اجتماعی خاصی استفاده می کنند و تبلیغ در آن شبکه اجتماعی را در کمپین خود قرار دهید و یا در چه اپلیکیشن هایی تبلیغات خود را قرار دهید.
استراتژی بازاریابی دیجیتال خود را برای زمان مشخص(مثلاً یک سال) مشخص کنید.
طبق مطالعات انجام شده توسط smart insight حدود ۴۶ درصد برندها استراتژی بازاریابی ندارند! این در حالی است که ۱۶ درصد دارای استراتژی هستند اما استراتژی خود را در فعالیتها به درستی استفاده نمیکنند و یا اصلا پیاده نمیکنند.”
سوالی که در اینجا برای اکثر کسب و کارها مطرح میشود این است که اگر راه و روش درست بازاریابی را ندانیم چگونه میتوان انتظار رشد و پیشرفت در کسب و کار داشته باشیم.
در تدوین استراتژی بازاریابی باید برای زمانهای مختلف برنامه مناسب داشته باشید. مثلاً برای تابستان و یا جشنها و مناسبتهای عمومی مختلف از قبل برنامه ریزی داشته باشید. قدم ابتدایی برای تدوین استراتژی و طراحی کمپین این است که اهداف و KPIهایتان را مشخص کنید.
اجرای کمپین دیجیتال مارکتینگ و اهداف کمپین
سعی کنید برای کمپین های خود یک هدف تعیین کنید. از خود بپرسید جایگاهی که میخواهید بعد از این کمپین به آن رسیده باشید چیست؟ به این فکر کنید که هدف اصلی برگزاری این کمپین برای شما چیست و در چه صورت در انتها آن را نتیجه بخش خواهید دانست. همچنین برای دستیابی به اهداف خود زمان نیز تعیین کنید.
نکته مهم دیگر در تعیین اهداف برای کمپین دیجیتال مارکتینگ ترجمه آن هدف به زبان دیجیتال مارکتینگ است. مثلاً افزایش نرخ تبدیل conversion rate وبسایت شما، کاهش انصراف از خرید کاربران در حین طی کردن مراحل خرید و …. میتواند اهداف دیجیتالی (digital goals) شما باشد.
اجرای کمپین دیجیتال مارکتینگ و شاخص های کلیدی عملکرد(KPI) را مشخص کنید
برای رسیدن به اهداف باید بتوانید نتیجه کمپین را ارزیابی کنید. بنابراین نیاز به شاخصهایی قابل اندازه گیری دارید. یک یا چند شاخص برای ارزیابی موفقیت کمپین خود تعیین کنید. این شاخصهای کلیدی عملکرد (key performance indicator یا KPI ) می تواند افزایش ۱۰ درصدی ترافیک سایت یا نصب اپلیکیشن و یا افزایش فروش محصولات شما باشد.
نکته مهم در تعیین KPIها این است که شاخصها واقع بینانه انتخاب شوند تا بتوانید ارزیابی درستی از نتیجه کمپین داشته باشید. اگر اولین بار نیست که کمپین دیجیتال راه اندازی می کنید، استفاده از نتایج قبلی می تواند به شما در تعیین KPI معقول کمک کند.
اجرای کمپین دیجیتال مارکتینگ و بررسی بودجه تعیین شده نسبت به KPI
سوال مهم دیگر این است که برای راه اندازی کمپین دیجیتال مارکتینگ در بازه زمانی مشخص شده، قصد دارید چه مقدار نسبت به کل سرمایه کسب و کار خود هزینه کنید. البته میتوانید در هر زمانی به این بودجه اضافه یا از آن کم کنید. همچنین با تعیین کانالهایی که در دیجیتال مارکتینگ از آنها استفاده میکنید، این سوال مطرح میشود که به هر روش در بازاریابی دیجیتال چه مقدار از بودجه را اختصاص دهید.
نوع کمپین خود را متناسب با بودجه مالی و مخاطبین خود انتخاب کنید.
ممکن است تصور کنید یک روش از روش های بازاریابی دیجیتال بیشتر از بقیه مخاطبین را به خود جذب میکند. در حالی که شاید این پیش بینی درست نباشد. توصیه می کنیم برای تصمیم گیری در این زمینه حتما تحقیقات و تستهایی انجام دهید. همچنین استفاده از آزمون A/B به شما نگرش مناسبی درباره اینکه مخاطبان شما به چه سبک از بازاریابی دیجیتال بهتر پاسخ میدهند کمک می کند.
بسیار مهم و ضروری است که حداقل یک پلتفرم آنالیتیکس برای ارزیابی کمپین خود از ابتدا تا انتها داشته باشید. در طراحی کمپینهای دیجیتال مارکتینگ امکان استفاده از روشهای مختلف مانند ایمیل مارکتینگ، سرچ مارکتینگ، افیلیت مارکتینگ و موبایل مارکتینگ را دارید.
اجرای کمپین دیجیتال مارکتینگ و صفحه فرود (landing page)
صفحه فرود صفحهای است که خلاصهای از تمام محصولات و خدماتی که شما ارائه می کنید و همچنین عنوان و عباراتی برای توضیح مختصر خودتان در آن وجود دارد. مخاطب ضمن آشنایی با برند و کسب و کار شما میتواند از صفحه فرود به صفحههای دیگر سایت شما برای خرید و یا استفاده از خدمات برود.
کمپین دیجیتال مارکتینگ در صورت موفقیت منجر به فعالیتی از طرف مخاطب مثلاً کلیک بر روی لینک میشود که معمولاً لینک صفحه فرود بر روی تبلیغ قرار می گیرد. در نتیجه از جمله مهم ترین نکات برای رسیدن به هدف نهایی بازاریابی دیجیتال بهینه بودن صفحه فرود است. به گونهای که کاربر با مراجعه به این صفحه دقیقاً آنچه نیاز دارد و آنچه به خاطر آن بر روی تبلیغ کلیک کرده است را به سرعت بیابد.
صفحه فرود خوب دارای متنهای مختصر و واضح و طراحی جذاب است و دکمه CTA )call to action) در آن باید با وضوح و جذابیت قرار داده شود.
۲ نکته مهم در راه اندازی کمپین دیجیتال مارکتینگ
- تجربه کاربری در کمپین خود را به صورتی یکپارچه طراحی کنید. لوگو، گرافیک و رنگهای استفاده شده و … همه باید در انتقال حسی که میخواهید به مخاطب منتقل کنید سهیم باشند.
- شما نمیتوانید یک کمپین بازاریابی دیجیتال طراحی کنید و بعد از آن بدون هیچ فعالیتی به گرفتن نتیجه خوب امیدوار باشید.
برای موفقیت در کمپینهای دیجیتال باید دائماً با استفاده از ابزار آنالیتیکس نتیجه کمپین را بررسی کنید و تصمیمات لازم برای هر کدام را لحاظ کنید. زیرا دنیای دیجیتال و دیجیتال مارکتینگ دائماً در حال تغییر و تحول است.
مرتبط : آموزش دیجیتال مارکتینگ
نظر شما درباره کمپین های دیجیتال مارکتینگ چیست؟ آیا برای اجرایی شدن این کمپین ها راهی میشناسید؟ نظرات و پیشنهادات خود را با آی تی من درمیان بگذارید.