استراتژی محتوا چیست؟ چرا باید قبل تولید محتوای بهش اهمیت بدیم؟

0

استراتژی محتوا چیست؟ چرا باید به اون قبل از نوشتن محتوای برای سایت یا راه اندازی شبکه های اجتماعی کسب و کارمون بهش توجه کنیم؟ در ادامه ی این آموزش تولید محتوا با من همراه باشین.

برای اینکه استراتژی محتوا رو بهتر متوجه بشین، لازمه تا این ۳ مفهوم رو کنار همدیگه قرار بدین :

  • استراتژی محتوا (Content Strategy)
  • بازاریابی محتوایی (Content Marketing)
  • استراتژی بازاریابی محتوایی (Content Marketing Strategy)

استراتژی بازاریابی محتوایی، اشتراک بین استراتژی محتوا و بازاریابی محتواییست

سایت موسسه بازاریابی محتوایی یا CMI برای تعریف استراتژی بازاریابی محتوایی میگه :

استراتژی بازاریابی محتوایی شما، «دلیل و چرایی» شما رو نشون میده.

  • چرا میخواین محتوا تولید کنین؟
  • با تولید محتوا میخواین به چه کسی کمک کنین؟
  • یعنی مخاطبان محتوای شما چه کسانی هستن؟
  • چگونه میخواین به این مخاطبان کمک کنین که هیچ شخص دیگه نمیتونه به این روش به آنها کمک کنه؟

اکثر کسب و کارها و سازمان های فعال در فضای دیجیتال از بازاریابی محتوایی برای ایجاد یه جامعه مخاطب یکدست برای خودشون استفاده میکنن تا به یکی از اهداف زیر حداقل دست پیدا کنن :

  • افزایش درآمد
  • کاهش هزینه های خود
  • جذب مشتریان بیشتر و بهتر

استراتژی محتواچرا داشتن استراتژی محتوا ضروریست؟

خیلی از افراد، شرکت ها، کسب و کارها و استارتاپ ها حس میکنن داشتن این استراتزی یه چیز لوکس و عملا به درد نخور هست و بدون داشتن استراتژی محتوایی شروع به تولید محتوا میکنن. این کار بدون شناسایی

  • نیازهای مخاطبان
  • بدون ارزیابی وضعیت رقبا
  • بدون برنامه زمان بندی شده
  • بدون ساز و کار نظارتی

محتواهایی تولید میکنن که مطمئنا هیچ بازدهی نداره اما رهبران بازار و افرادیکه قدرت محتوا رو جدی میگیرن، به استراتژی اون نگاهی متفاوت تر دارن. دلایل زیادی برای داشتن برنامه ریزی از طریق استراتژی محتوا وجود داره :

  • باعث صرفه جویی در هزینه ها میشه
  • باعث صرفه جویی در زمان میشه
  • قدرت رقابت شما رو افزایش میده
  • هدفمندی تولید محتوا رو افزایش میده
  • اثربخشی و بازدهی محتوا رو افزایش میده
  • امکان ارزیابی عملکرد رو فراهم میکنه
  • تشخیص فرصت های جدید رو ساده تر میکنه
  • باعث تقویت برند میشه

البته استراتژی در کنار محتوای هدفمند میتونه تاثیرهای زیر رو بذاره :

  • محتوای هدفمند بیشتر توجه مخاطبان رو جلب میکنه
  • محتوای هدفمند بیشتر رضایت مخاطبان رو جلب میکنه
  • محتوای هدفمند نرخ تعامل و مشارکت کاربران رو افزایش میده

تدوین مرحله به مرحله ی استراتژی محتوا

وقتی که تصمیم تون برای فعالیت جدی شد، باید مرحله به مرحله موارد زیر رو پیش برین :

۱ – هدف شما چیه؟

هدف شما از تولید محتوا چیه و برای چی این کار رو انجام میدین؟ خیلی وقتا هدف های ما به طور واضح نیست و همین باعث میشه تا اشتباهاتی رو در طول مسیر داشته باشیم. به سوالات زیر به صورت منطقی جواب بدین :

  • آیا تعداد سرنخ هایی که از مشتریان جذب میکنین (Lead Generation) رو به میزان مشخصی افزایش میدید؟
  • آیا تعداد مشخصی از فروش رو میخواین افزایش بدین؟
  • آیا تعداد مشترکین خبرنامه سایت رو میخواین افزایش بدین؟

جواب دادن به سوالات بالا، به طور دقیق برای شما مسیری رو مشخص میکنه که بدونین دقیقا قراره چیکار بکنین…

استراتژی محتوا

۲ – مخاطب های شما چه کسانی هستن و چه نیاز هایی دارن؟

بعد از اینکه هدف هاتون مشخص شد، تو مرحله ی دوم نیازه تا مشخص کنین تا با محتوای خودتون قراره چه کسایی رو هدف قرار بدین. نیرو های کلیدی زیادی توی تیم یا سازمان شما هستن که میتونن به شما تو این مسئله کمک کنن مثل :

  • تیم خدمات مشتریان
  • تیم پشتیبانی
  • تیم فنی
  • مدیران محصول
  • مدیران بازاریابی محصولات و مدیران بازاریابی شبکه های اجتماعی

این اعضا و افراد کسایی هستن که بیشترین تعامل رو با مشتریان شما دارن و میدون دقیقا مشکل مشتریان شما چیه.

۳ – چه تفاوتی بین کسب و کار شما و بقیه وجود داره؟

این مورد رو توی بوم مدل کسب و کار و بوم ناب هم دیده بودیم. این مورد اینجاهم خیلی کاربرد داره و باید دقیقا مشخص کنین که تفاوت های بین کسب و کار شما و بقیه کسب و کارها چیه. درواقع ارزش پیشنهادی که شما از طریق محتوا قراره به مخاطب خودتون بدید چیه؟ آموزش رایگان؟ یا چی؟

۴ – چه تمایزی تو محتوای خودتون دارین؟ (Content Tilt)

برای پیدا کردن تمایز، مرحله ۲ و ۳ رو باید باهم ترکیب کنین یعنی تمایز های کسب و کار خودتونو در کنار نیاز های مخاطبان  قرار بدین و به گونه ای نیازهای آنها رو برطرف کنین که فقط خودتون میتونین. کلمه Tilt در لغت به معنی مایل و شیب دار هست.

ریشه این واژه رو باید در قرون وسطی به دنبالش گشت. وقتی که شوالیه ها با نیزه های بزرگ با هم مبارزه میکردن، کسی برنده بود که شیب مناسبی به نیزه میداد و درست هدف‌ گیری میکرد. در بازار رقابتی هم کسب و کار هایی میتونن برنده بشن که بهتر هدف گیری کنن و تمایز ویژه ای نسبت به رقبا داشته باشن.

اکثر کسب و کارها، ایده های محتوایی و حتی محصولات خودشونو از بقیه کسب و کارها کپی میکنن و برای همین شکست میخوره. به کاری مشغول بشین که دیگران انجام ندادن یا درست انجام نشده و در زمینه‌ ای تازه، انحصار ایجاد کنین. مسائلی رو پیدا کنین که تا به حال کسی براش راهکاری ارائه نکرده باشه و سعی کنین اونو برای مخاطبینتون حل کنین.

۵ – بر اساس تمایز ها، موضوعات محتوا رو مشخص کنین

این مرحله کار شما راحت تره، چون تمایز های خودتون رو در کسب و کار و محتوا مشخص کردین و حالا به راحتی میتونین موضوعات محتوایی خودتون رو مشخص کنین. سعی کنین به سراغ محتواهایی برین که دقیقا نیاز مخاطب شما رو برطرف میکنه. برای بازخوردهایی که مشتریان و کاربران شما ارسال میکنن ارزش قائل باشین و سرسری ازش عبور نکنین، بهترین منبع برای تولید محتوا همین سرنخ هاست!

استراتژی محتوا۶ – تحقیق درباره کلمات کلیدی سئو

سئو یکی از مهم ترین بخش های بازاریابی دیجیتال به حساب میاد که مدیران سایت ها خیلی به اون باید توجه داشته باشن. تو این مرحله باید کلمات کلیدی هدفمند خودتون رو مشخص کنین و براشون برنامه ریزی های لازم رو داشته باشین. البته این کار به عهده تیم سئو و سئوکار تیم شماست.

کلمات کلیدی هدفمند، کلماتی هستن که برای شما مشتری پولساز میاره یا ترافیک سایت شما رو به طرز قابل توجهی افزایش میده که آنالیز هایی رو باید قبل از شروع سئو داشته باشن.

۷ – ایجاد تقویم محتوایی

تقویم محتوایی به شما کمک میکنه که به وسیله اون دقیقا بدونین که در روزهای مختلف هفته روی سایت و شبکه های اجتماعی خودتون چه محتوایی رو باید بارگذاری کنین. یه نمونه از تقویم محتوایی رو اینجا گذاشتم که میتونین دانلود کنین :

۸ – روش های ارزیابی رو مشخص کنین

پس از اینکه مشخص شد چه محتوایی باید تولید بشه، باید تعیین کنین که موفقیت این محتواها چطوری باید اندازه گیری بشه. برای اندازه گیری عملکرد محتواها، شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) دقیقی تعیین کنین. بررسی وضعیت دستیابی به این شاخص ها در آینده میتونه میزان موفقیت استراتژی محتوای شما رو نشون بده و به شما درباره بازنگری در استراتژی محتوا کمک شایانی بکنه.

۹ – شروع تولید محتوا

بعد از طی کردن ۸ خوان رستم! حالا نوبت به تولید محتوا رسیده که بحث خیلی شیرینی به حساب میاد. من توی بخش آموزش تولید محتوا درباره موضوعات مختلف صحبت کردم که میتونی ازشون برای دید گرفتن توی تولید محتوا استفاده کنی.

۱۰ – آنالیز بازخورد محتوایی

بعد از تولید محتوا آیا کار ما تموم میشه؟ کار ما با تولید محتوا تازه شروع میشه و باید به صورت مستمر نحوه اجرای برنامه ها و وضعیت دستیابی به اهداف رو رصد کنین و برای بهینه سازی استراتژی محتوای خود، ایده بگیرین.

مراحل اصلی در استراتژی تولید محتوا

حالا که با مرحال مختلف استراتژی محتوایی آشنا شدیم، لازمه تا استراتژی های تولید محتوا رو هم در نظر بگیریم و بهشون پایبند باشیم :

۱ – برنامه ریزی

قبل از دست به کار شدن، برای هرکاری باید برنامه ریزی داشته باشین. اول از همه اهداف خودتونو مشخص کنین که بدونین به کجا میخواین برسین. موضوعات اصلی و کلمات کلیدی بذر (Seed Keywords) رو مشخص کنین. با تحقیق کلمات کلیدی (Keyword Research) بررسی کنین که مخاطبان شما چه کلید واژه هایی رو جستجو میکنن و رقبای شما با چه کلید واژه هایی بازدیدکنندگان رو جذب میکنن.

نتایج این تحقیقات رو تحلیل کنین و کلمات کلیدی خودتونو انتخاب و دسته بندی کنین. لیست کلمات کلیدی مرتبط (LSI Keywords) که ارتباط معنایی و پنهان با کلمات کلیدی انتخاب شده شما دارن رو شناسایی کنین. با تحلیل شکاف محتوایی (Content Gap Analysis) متوجه میشین که بین محتوای موجود و نیاز های محتوایی مخاطبان، چه فرصت ها و فاصله های خالی برای پر کردن وجود داره. هدف کاربران از جستجوی هر کلیدواژه (Search Intent) رو بررسی کنین و رویکرد و ساختار هر محتوا رو بر اساس اون طراحی کنین.

۲ – محتوا

درباره کیفیت محتوا، سخت گیر نباشین. منظورم این نیست که هرچی دم دستتون رسید توی سایت منتشر کنین، بلکه عالی و ایده آل بودن رو توی شروع کنار بذارین و تا جاییکه میتونین باکیفیت کار کنین و بعد کم کم بهبود های لازم رو اعمال کنین و این نکته رو در نظر داشته باشین که دچار استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی توی متن تون نشین که گوگل متوجه این موضوع میشه.

استراتژی محتوا

۳ – بازخورد و ارزیابی عملکرد

ارزیابی عملکرد یه مرحله مهم و حیاتی در پیاده سازی هر برنامه هست که متأسفانه معمولاً به اون توجه لازم نمیشه. خیلی ها رو دیدین که برنامه ریزی میکنن، برنامه ها رو اجرا میکنن، اما بررسی نمیکنن که اقداماتشون چه نتیجه ای داشته و چقدر به اهداف برنامه دست پیدا کردن.

سوال مهمی که اینجا مطرح میشه چرا اصن برنامه ریزی میکنین؟ ! اگه هدفی نداشتین که وضعیت رسیدن به اونو ارزیابی کنین، چرا تولید محتوا کردین؟! برای ارزیابی عملکرد محتوا، باید شاخص های کلیدی عملکرد (Key Performance Indicators) رو در برنامه مشخص کرده باشین.

این KPI ها باید کاملاً شفاف و قابل اندازه گیری باشن تا بتونین در این مرحله، وضعیت خودتونو با شاخص های تعیین شده مقایسه کنین، وقتی عملکرد برنامه خودتونو ارزیابی میکنین متوجه میشین که چه مراحلی به درستی اجرا نشده، چه اهدافی محقق نشده و خلاصه کجای کار ایراد اساس داشته. با پیدا کردن این ایرادات، میتونین برنامه رو اصلاح کرده و روی اجرای برنامه نظارت کنین.

دانلود نمونه استراتژی محتوا رایگان

ایده گرفتن از نمونه های موجود کمک میکنه تا ذهن خلاق شما آماده بشه و بدونین دقیقا از کجا برای خودتون شروع کنین. در ادامه میخوام چند نمونه موفق از استراتژی های محتوایی که شرکت ها و کسب و کارهای بزرگ جهانی اونو استفاده کردن برای دانلود براتون قرار بدم :


چقدر به تولید محتوای با برنامه ریزی اهمیت میدین؟ برای خودتون تقویم محتوایی و استراتژی چیدین؟ نظرات خودتونو برام کامنت کنین.

دیگه چه خبر ؟
عضویت
هشدار از طریق:
guest

0 نظر
Inline Feedbacks
View all comments