ضرر بسته شدن تلگرام ؛ از محدود شدن تلگرام تا ضرر مالی برای کسب و کارها

بررسی محدودیت موقت تلگرام در ایران

22

چند روزی میشه که دسترسی به تلگرام ، شبکه اجتماعی محبوب ایرانیان به طور موقت محدود و همین امر باعث شده تا ضرر بسته شدن تلگرام خسارت جبران ناپذیری رو به کسب و کار ها وارد کنه.

زمزمه فیلتر موقت تلگرام، کافی بود تا بسیاری از کانال های تلگرامی کاربران پرو پاقرص خودشونو ازدست بدن و کاربران این شبکه پیامرسان به صورت موقت از پیامرسان های مشابه برای دسترسی به اخبار و پیامرسانی استفاده کنند . هرچند باوجود نرم افزار های عبور از تحریم، دسترسی به تلگرام و فعالیت درآن را بیش از پیش پررنگ تر کرد. 

ضرر بسته شدن تلگرام ؛ ضرری ۴۰۰ میلیارد تومانی کسب و کار های تلگرامی !

اگر محدودیت تلگرام حتمی باشد و از حالت موقت خارج بشود، با در نظر گرفتن فرض زیر برای دو سال (۲۴ ماه) گذشته ، به اعداد زیر می رسیم : 

۲۰۰۰x۵۰۰۰۰۰۰x۲۴+۲۰۰۰۰x۴۰۰۰۰۰x۲۴=۴۳۲٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰

به طور متوسط بگوییم که دوهزار ( ۲۰۰۰ ) کسب و کار، برند تجاری و استارتاپ فعال در ایران بر روی کانال تلگرامی خود به صورت حرفه ای کار کرده باشند که این فعالیت می تواند شامل :

  • هزینه ادمین کانال (کارشناسان و مدیران شبکه اجتماعی)
  • تبلیغات و برند سازی کانال
  • هزینه های بالای جذب مخاطب و ممبر برای کانال
  • هزینه تولید محتوای اختصاصی و کپی رایتینگ

در بهترین و متوسط ترین حالت حدود ۵ میلیون تومان هزینه برای هر کسب و کار دربر داشته است . و اگرفرض کنیم بیست هزار ۲۰۰۰۰ شغل شامل : 

  • شرکت تجاری کوچک و بزرگ
  • مغازه دار
  • انواع فروشنده
  • انواع سرویس دهنده

در تلگرام به طور پاره وقت روزانه دو ساعت برای برندسازی وافزایش مخاطب کانال تلگرامی خود، ارتباط با مشتریان و ارائه تخفیف های گوناگون خود اقدام کرده باشند و ماهی ۴۰۰ هزار تومان هزینه کرده باشند است .

این اعداد و ارقام جدای از کمپین های تبلیغاتی پرهزینه ای  مانند : تخفیف های وبسایت دیجی کالا،بامیلوو…که به صورت انحصاری در تلگرام تبلیغ می شوند و یا کمپین بانک ملت برای افزایش مخاطب تلگرامی خود (دویست روز ۲۰۰ سکه تمام بهار آزادی) محاسبه شده است . 

امیدوارم این موضوع درک بشود که فیلترینگ تلگرام  مانند فیلتر ویچت ، وایبر ، فیس بوک و توییتر یک فیلتر معمولی نیست و دائمی شدن آن می تواند ضرر های مالی جبران ناپذیری را به بدنه کسب وکار ها خصوصا استارتاپها بزند. استفاده از پیامرسان های داخلی ، به شرط بالابردن کیفیت خدمات میتواند مفید باشد اما نه به قیمت بیکار کردن هزاران جوان !

ضرر بسته شدن تلگرام

ضرر بسته شدن تلگرام و آمارها

آمارها به جای اینکه روی نمودار و جدول نوشته شده باشند، با دست روی هوا ترسیم می‌شوند و شرایط جدید را توصیف می‌کنند. صحبت از «تعداد زیادی» کانال تلگرامی است که ‌«خیلی» گردش مالی دارند. واضح‌ترین آمار که می‌توان به آن تکیه کرد، این است:

بیش از  ۲۰۰ هزار کسب و کار اینترنتی این‌روزها با فیلتر شدن تلگرام از کارافتاده‌اند

اگر روزی ۵۰۰هزار تومان تراکنش مالی برای این کانال‌ها در نظر بگیرید به عدد عجیب روزی ۱۰۰ میلیارد تومان تراکنش مالی می‌رسید. هرچند آمار دقیق نیست اما اینطور که رضا الفت‌نسب، دبیر انجمن صنفی کسب و کارهای اینترنتی به همشهری می‌گوید، درنظر گرفتن روزانه ۵/۱میلیارد تومان تراکنش مالی در این فضا اصلا رقم دور از ذهنی نیست.

هرچند آمارهایی که همشهری در گفت‌وگو با برخی صاحب‌نظران کسب و کارهای اینترنتی ارائه داده، نشان می‌دهد که میزان تراکنش مالی در این حوزه بسیار بیشتر از این حرف‌هاست.

گزارش یکی از سازمان‌های مرتبط در حوزه کسب و کار اینترنتی که یکی از نمایندگان مجلس آن را در گفت‌وگو با همشهری تأیید کرده، نشان می‌دهد که ضرر بسیار بیشتر از اینها و احتمالا چیزی حدود  ۴۳۰هزار میلیارد تومان برای ۱۱روز یعنی از زمان آغاز محدودکردن تلگرام بوده است.

آمارهای ضد‌ و نقیضی درباره گردش مالی تلگرام وجود دارد. هرچند بیشتر کارشناسان می‌گویند، آمار دقیقی از ارزش تلگرام برای کسب و کارهای اینترنتی در دست نیست اما همشهری تلاش کرده با کمک کارشناسان جزئیات قابل‌استنادی درباره این موضوع به‌دست بیاورد.

ویترین‌های ویران، مخاطب‌هایی که نیستند

پیدا کردن آمار از گروه‌های تلگرامی دشوارترین کار ممکن است. ماجرا وقتی سخت‌تر می‌شود که پای عدد و رقم، گردش مالی و تعداد مشتری به میان می‌آید. بنا به روایت‌هایی بیشتر از ۶۰۰ هزار کانال ایرانی در تلگرام ثبت شده‌اند که بخش قابل توجهی از آنها متعلق به کسب و کارهای اینترنتی است. محمد رحمتی، قائم‌مقام مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال وزارت ارشاد می‌گوید:

یک‌سوم کل کانال‌های ایرانی تلگرام کسب و کار راه انداخته‌اند. در حوزه‌های گوناگونی هم کار می‌کنند؛ از فروش صنایع‌دستی تا تبلیغات، فروش محصول خانگی یا کسب و کارهای بزرگ‌تر. آمار چندان دقیقی از آنها نداریم؛ چون کسب و کارهای‌شان را اعلام نمی‌کنند. از گردش مالی‌شان هم مطلقا اطلاعی نداریم. البته این اطلاعات را از آنها درخواست نکرده‌ایم چون به ما مربوط نمی‌شود. ما فقط مجوز فعالیت صادر می‌کنیم.

ضرر بسته شدن تلگرام

ویرانه ای که خراب شد…

بخشی از این کانال‌ها کسب و کارشان لزوما به تلگرام وابسته نیست. آنها از اینجا به‌عنوان ویترین استفاده می‌کنند. این کسب‌وکارها ویترین‌شان آسیب دیده اما مشکل‌شان بزرگ و غیرقابل حل به‌نظر نمی‌رسد، ‌هرچند تمایلی هم به حضور در شبکه‌های پیام‌رسان دیگر ندارند و هنوز مشتری‌های خاص خودشان را دارند.

سوگل ثابت‌فر، مدیرعامل یکی از شرکت‌های تازه‌کار اینترنتی که بخش مهمی از مشتری‌هایش را از شبکه‌های اجتماعی به‌دست آورده، می‌گوید:

تا به حال بحث‌های زیادی درباره امنیت، حفظ حریم شخصی و… در پیام‌رسان‌ها مطرح شده. ما به‌عنوان یک شرکت محتوای غیرعادی منتشر نمی‌کنیم که نگران باشیم. همین محتوایی که اینجا هست را در سایت‌مان هم داریم. از طرف دیگر، ‌کشور سازنده اپلیکیشن برایمان مهم نیست.

موضوع بااهمیتی که آن را از دست می‌دهیم، مخاطب ماست که در تلگرام حضور کمتری دارد و اگر این فیلترینگ ادامه داشته باشد، به‌نظر نمی‌رسد تمایلی به استفاده از فضاهای جدید داشته باشد. در بین مخاطب‌های ما افراد جوان هم وجود دارند اما افراد میانسال تعدادشان بیشتر است. آنها حوصله ندارند کار با یک نرم‌افزار جدید را یاد بگیرند. فیلتر شدن تلگرام به این افراد ضرر جدی می‌رساند.

کمتر شدن تعداد مخاطبان هم چالش بعدی استارت‌آپ‌هاست. ثابت‌فر در این‌باره می‌گوید:

ما در تلگرام چهل میلیون عضو داشتیم که بخشی از آنها مثلا یک‌ درصد‌شان که تعداد قابل‌توجهی است عضو گروه ما بودند. در پیام‌رسان‌های دیگر، در خوش‌بینانه‌ترین حالت ۳یا ۴میلیون عضو ثابت وجود دارد که اگر قرار باشد کسری از آنها عضو گروه ما شوند، یعنی عملا مخاطب‌های ما به‌شدت افت می‌کند. وقتی ما که شرکت هستیم چنین وضعیتی داریم، بقیه کسب و کارهای کم‌سابقه جای خودشان را دارند.


مقالات مرتبط :

بررسی پیامرسان سروش

تاحالا فک کردی، چهره های مشهور ایرانی از اینستاگرام چقدر درآمد دارند ؟


نظرشما درباره ادامه دار شدن فیلتر تلگرام چیست ؟ آیا با فیلتر شدن دائمی آن موافقید ؟ شما چه کسب  وکار هایی را می شناسید که در بستر تلگرام فعالیت می کنند ؟ منتظر نظرات شما هستم . 

دیگه چه خبر ؟
عضویت
هشدار از طریق:
guest

22 نظر
Inline Feedbacks
View all comments